El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha negat que s'hagi coordinat amb el PSC per anticipar eleccions al 12 de maig, com sosté Junts, que acusa els republicans i els socialistes de confabular-se perquè es voti abans d'un possible retorn de Carles Puigdemont amb l'aprovació definitiva de l'amnistia i jugar així amb el calendari per dificultar la presència de l'expresident de la Generalitat com a candidat de Junts. "He convocat eleccions el primer diumenge que era possible. La data no l'he escollit jo. L'han decidit els que han tombat els pressupostos més alts de la història", ha afirmat Aragonès en una entrevista a RNE, en la qual ha reiterat que no va informar en cap moment els socialistes de la seva voluntat de convocar eleccions, una potestat que només té el president de la Generalitat.

En aquesta setmana marcada per l'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés i per l'avançament electoral català pel pròxim 12 de maig després de la caiguda dels pressupostos de la Generalitat per la manca de suports al Parlament, la pregunta que sorgeix és si Carles Puigdemont podria tornar a Catalunya amb normalitat i podria ser candidat per part de Junts. L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, s'ha pronunciat sobre el retorn del líder de facto de Junts per Catalunya i ha assegurat aquest divendres en una entrevista a RAC1 que l'expresident acceptarà les conseqüències de tornar en un context d'incertesa: "Puigdemont està disposat a tornar i que el detinguin, sens dubte", ha afirmat.

Sánchez ha de complir els acords tot i que no hi hagi pressupostos

A banda, Aragonès ha recordat aquest divendres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha de complir els acords d'investidura encara que hagi renunciat a presentar els pressupostos estatals per al 2024. "Sánchez és president gràcies als vots d'ERC i serem molt exigents perquè compleixi els compromisos", ha afegit. ERC va possibilitar la investidura de Sánchez a canvi de compromisos com la llei d'amnistia, el traspàs integral de Rodalies a la Generalitat i la condonació parcial de 15.000 milions del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). "De moment hi ha un compliment parcial", ha dit Aragonès. El Congrés ha aprovat la llei d'amnistia i el traspàs de Rodalies ha començat, però la condonació de deute no s'ha emprès.

"Escoltarem, som gent raonable"

El president ha apuntat que la condonació de part del FLA —Fons de Liquiditat Autonòmic— es pot fer amb "qualsevol altre instrument" al marge dels comptes i ha dit que ha d'arribar "molt abans d'acabar l'any". "Cada dia que passa és un dia que els ciutadans estem pagant interessos per aquest deute a l'Estat", ha subratllat. En aquest sentit, ha avisat Sánchez que per discutir nous acords hi ha d'haver compliment dels anteriors. "Sense pressupostos estatals, hi ha coses que estan qüestionades. Esperem que ens digui, ell que ha renunciat als pressupostos i no li han tombat, com ho farà per complir els compromisos. Nosaltres l'escoltarem, som gent raonable", ha afegit. Aragonès ha dit a més que si tot el que ja s'ha pactat "es va complint" s'obrirà la porta a "nous acords".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!