El dia que el nou Govern de la Generalitat ha engegat motors i s'ha posat en marxa, el president ha exercit d'amfitrió a Palau per primera vegada. Pere Aragonès ha rebut TV3 al peu de la galeria gòtica, on al migdia ha comparegut escudat pels seus consellers per recordar a Pedro Sánchez que els indults, si arriben, benvinguts seran, però que l'exigència que el govern català posarà sobre la taula de diàleg és i seguirà sent l'amnistia com a única solució real al conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. Ja a la nit, davant l'escepticisme expressat durant l'entrevista pel director de la cadena, Vicent Sanchis, ha defensat que "l'amnistia és plenament viable".
Les opcions que la negociació amb l'estat espanyol sigui fructífera han centrat bona part de la conversa. "La necessitat de posar el país en marxa no ens ha de fer oblidar la repressió", ha remarcat el president. Amb la carpeta sobre la concessió dels indults al damunt de la taula del consell de ministres, Aragonès ha subratllat que quan s'assegui a negociar amb Pedro Sánchez, la reivindicació catalana seguirà sent l'amnistia i el referèndum. En les properes hores es posarà en contacte amb el president espanyol per preparar una reunió entre tots dos, prèvia a la taula de diàleg. Mentrestant, convocarà l'Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació, per poder traslladar que la proposta no és només seva o del Govern, sinó també del gruix de la societat catalana.
Quan Sanchis li ha reiterat que cap dels dirigents del govern espanyol ha mostrat cap mena de voluntat d'explorar aquestes dues exigències, Aragonès ha estat rotund: "Si a Catalunya hem de fixar els nostres objectius per les declaracions que fan els dirigents de l’estat espanyol, ja podem plegar". Des del seu punt de vista, la clau un cop es reactivi la taula de diàleg és que l'Estat porti una proposta per a Catalunya.
A rebuf d'Escòcia
Amb Espanya enfilant l'equador de la legislatura, Aragonès ha assenyalat que és cabdal "aprofitar aquests dos anys per actuar de forma conjunta per pressionar l’Estat, perquè després pot haver-hi una altra majoria". El secret, ha dit, passa perquè "els demòcrates espanyols han de veure que si volen sortir-se’n, han d’anar de la mà de l’independentisme". Alhora, ha apostat per posar-se al rebuf d'Escòcia, que properament tornarà a demanar un referèndum al Regne Unit. El president ha insistit una vegada i una altra en la necessitat que l'independentisme no s'aixequi "mai de la mesa de negociació" perquè és la millor carta de presentació per guanyar aliats internacionals, un dels elements imprescindibles si, un cop se certifiqui que la negociació amb l'Estat no avança, calgués activar la via unilateral. Paral·lelament, s'ha fixat l'objectiu de tornar a aconseguir una àmplia victòria de l'independentisme a les eleccions municipals del 2023.
"L'alternativa al referèndum és una derrota, o la repressió sine die. I la derrota de Catalunya no l’acceptarem mai. A la societat catalana no estem disposats ni a ser derrotats ni a aguantar la repressió sine die", ha advertit a tall de conclusió.
Rebaixa d'un 15% del seu sou
Pere Aragonès ha aprofitat l'entrevista en prime time a TV3 per anunciar la seva voluntat de rebaixar-se el sou un 15%. D'aquesta manera, la retribució que rebria el president passaria dels més de 150.000 € actuals a 130.000. Segons fonts de l'executiu, la intenció és que aquesta política s'apliqui també a alguns alts càrrecs de la Generalitat, els que acumulen els salaris més voluminosos.
El govern del país, no de dos partits
Amb la composició del nou govern, Aragonès ha volgut fer foc nou en relació a l'anterior legislatura, marcada per les constants i airejades disputes internes entre socis. "Hem de treballar en equip, no som el govern de dos partits, som el govern del país", ha estat l'avís que al matí ha fet en privat als seus consellers i que durant l'entrevista ha volgut transmetre en públic.
La reflexió d'Aragonès és que "les circumstàncies que va haver d'afrontar la passada legislatura van ser especialment dures", des dels incendis a la Ribera d'Ebre o el temporal Glòria a l'impacte de la sentència del 1-O i la pandèmia, i ha posat l'accent en el fet que tot el que s'ha viscut al llarg dels darrers quatre anys ha sigut un "aprenentatge que es reflecteix en els acords subscrits amb Junts i la CUP". I ha reiterat l'agraïment a "la tasca feta" pel seu predecessor, Quim Torra.
En referència al primer incendi que ha hagut de gestionar com a president, el desnonament amb la col·laboració de la brigada mòbil dels Mossos al Poble-sec, ha reconegut que les imatges l'horroritzen. I s'ha compromès a complir amb l'acord pactat amb la CUP, que preveu la retirada de la Brimo dels desallotjaments, però també l'impuls d'una política activa que garanteixi el dret a l'habitatge.
Així mateix, Aragonès ha valorat com a "compatibles" els documents que ERC ha pactat amb Junts i la CUP. Perquè encara que al text acordat amb els junters s'obvien punts compromesos amb els anticapitalistes, no s'hi fa cap referència contrària.
A la imatge principal, un moment de l'entrevista a TV3