El no a Illa encara s'ha reafirmat més. Ens referim a la banda dels republicans perquè el seu candidat, Pere Aragonès, ha advertit que "no hi haurà suports externs del PSC" si ell governa. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Esquerra es manté ferma en la idea de no reeditar un tripartit amb els comuns i el PSC ja que veuen aquests com els qui "estan defensant el programa de Ciutadans" i ironitza que a Salvador Illa tan sols li falta parlar de "xiringuitos" per carregar-se totes les institucions catalanes.
A més, Aragonès recorda a Illa que en cap moment ha negat acceptar els vots de Vox per a una investidura o la seva abstenció. En el debat d'ahir, el socialista va reiterar que "ni per activa, passiva o perifràstica" negociarien amb la ultradreta de Santiago Abascal però el matís per arribar a la presidència continua presentant llacunes a l'hora d'entendre la seva estratègia. Esquerra li recorda que "veta el dret a l'autodeterminació i són també els del 155". Precisament, la part bona que veu d'un debat a nou ahir a TV3 és que espera que "servís per desfer el triple empat que es preveu i quedés clar qui defensa els reptes de l'amnistia i l'estat de dret".
Per tot plegat, se'n desmarca: "No acceptarem mai els vots de l'extrema dreta. Si ho haguéssim fet, estaríem governant l'ajuntament de Barcelona o la Diputació de Barcelona". I defensa la credibilitat del seu discurs admetent que si perseguissin estar en el poder acceptant aquesta contrapartida, ja tindrien la clau en aquests dos organismes.
"L'únic capaç d'arribar a acords"
Aragonès obre la mirada a arribar a una entesa amb els comuns però també, si cal, amb Junts, la CUP o el PDeCAT. I es presenta com "l'únic" capaç d'arribar a acords amb tothom: "Hem de pensar que qui guanyi haurà de tenir una mirada àmplia per fer acords". Evidentment, totes les enquestes, subratllen que la governabilitat haurà de passar per consensos forts. Però no oblida que està en campanya i retreu el discurs de la candidata Laura Borràs des de Junts: "Hem proposat una estratègia. Altres, un dia diuen fer una DUI i l'altre, un referèndum pactat".
El que ell proposa és convocar un "pacte nacional pel referèndum" però rebutja la via de "declarar la independència i que duri vuit segons". I el referent que Pere Aragonès vol seguir és l'escocès: "Allà avancen perquè hi ha un model que també trena el model de societat del benestar, com Esquerra". Ara bé, cal recordar que a Escòcia hi ha el lideratge d'un únic partit independentista, a Catalunya està molt més repartit.