Endreçar les cartes abans de posar-les sobre la taula de negociació amb l'Estat i començar a jugar la partida. És l'objectiu que s'ha fixat el president de la Generalitat de cara a les properes setmanes. L'endemà de la seva reunió amb Pedro Sánchez, i tal com va avançar ElNacional.cat ahir, Pere Aragonès ha anunciat en una entrevista a Catalunya Ràdio la seva intenció de convocar partits i entitats per perfilar un gran Acord Nacional per l'Autodeterminació i l'Amnistia. "La part catalana ha d'anar molt preparada", ha apuntat. Començant per ERC, Junts i la CUP, durant el mes de juliol el president citarà les forces polítiques —també els comuns— i les entitats de la societat civil a la recerca del consens per a una "proposta de país". La conclusió és que "com més forta sigui la part catalana, més es podrà avançar". Això sí, ha evitat posar dates a l'acord. En tot cas, ha volgut tranquil·litzar Junts per Catalunya pels seus recels. "No han de patir, perquè ja hem diferenciat clarament els dos espais d'interlocució". D'una banda les qüestions bilaterals del dia a dia i de l'altra el conflicte polític de fons. 

La via Rovira-Turull-Herrera

Mentre estava en marxa l'entrevista al matinal de la ràdio pública catalana, el president espanyol compareixia al Congrés per justificar els indults. La seva intervenció ha estat una galleda d'aigua freda a l'anhel del referèndum pactat. Sánchez ha dit que l'única possibilitat que hi sigui és que l'independentisme convenci una majoria al Congrés per modificar la Constitució, i que el PSOE mai dels mais hi donarà suport. Aragonès ha entomat el cop plantejant que "hi ha camins que no passen per la modificació de la legislació espanyola" i ha recordat que "ja es va discutir una proposta l'any 2014 presentada per Rovira, Turull i Herrera". "Persistirem", ha garantit, acompanyant la promesa d'un advertiment al govern espanyol: que "els problemes no es resolen amagant el cap sota l'ala", i que "si el que es vol és esquivar aquesta qüestió, han de saber que la tornaran a tenir sobre la taula". 

Mentre no s'arribi a la meta, Aragonès ha assenyalat que "ells han de fer passos" en el marc de la fi de la repressió, perquè aquest context fa "molt difícil un diàleg honest i franc". Amb tot, ha reconegut que "quan un procés —judicial— està molt avançat és molt difícil corregir i desfer el camí". I el PSOE i Podemos, ha remarcat, s'han trobat amb "una repressió que al govern del PP se li va escapar de les mans i ara està segrestada pels aparells de l'Estat". 

Durant la reunió d'ahir a la Moncloa, Sánchez va demanar a Aragonès que assisteixi a la conferència de presidents autonòmics convocada per aquest mes de juliol a Salamanca, on es discutirà sobre la gestió dels fons europeus. El cap de l'executiu català considera que "no serà el més útil per avançar". Per això, si res no canvia, no hi assistirà. "Avui la meva previsió és mantenir la interlocució amb el president del govern espanyol a través de l'àmbit bilateral i no a la conferència de presidents". 

Aval als perseguits pel Tribunal de Comptes

Preguntat per la possibilitat que el govern que ell presideix avali els perseguits pel Tribunal de Comptes, una opció que ha apuntat Jordi Sànchez fa unes hores, Aragonès ha estat contundent. "El Govern de Catalunya parla per boca del Govern. Estudiarem totes les mesures que permetin aturar aquesta repressió. Si tenim una proposta sòlida i eficaç que no generi falses expectatives, l'aplicarem", ha afirmat. 

A la imatge principal, Aragonès entrevistat a Catalunya Ràdio. / Jordi Bedmar