El referent del president Pere Aragonès és l’expresident Pasqual Maragall i l’objectiu, la construcció d’”aliances més àmplies a Europa”. Així ho ha assegurat aquest divendres des de Tolosa de Llenguadoc, on avui assumeix la presidència rotatòria de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, una agrupació de cooperació europea formada pels governs de Catalunya, les Illes Balears i la regió francesa d’Occitània. L’objectiu fixat per aquest mandat és impulsar la construcció d’una macroregió mediterrània, que inclogui altres territoris europeus i actors de fora del continent. Actualment només n’hi ha quatre, de macroregions: Adriàtic, Bàltic, Danubi i Alpina. Aragonès ha estat acompanyat per Caroline Delga, presidenta occitana que li passa el relleu, i de la consellera balear d’Hisenda i Exteriors, Rosario Sánchez Grau, que ha ocupat el lloc de la presidenta Francina Armengol. Els tres territoris han signat una declaració en aquest sentit.
En la roda de premsa prèvia al traspàs de la presidència pel període 2023-24, Pere Aragonès ha reivindicat que “l’euroregió va néixer amb l’impuls de diversos lideratges, entre ells el de Pasqual Maragall” i s’ha fet seva “aquella visió estratègica”, la “d’entendre que la participació de Catalunya a Europa havia de partir d’aliances més àmplies”. El dirigent republicà ha vist aquest mandat com una possibilitat per reconstruir els lligams malmesos amb les institucions europees durant els últims anys. Ha subratllat com, “després de deu anys”, han pogut tornar a mantenir reunions amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, o rebre diversos comissaris europeus. “Aquesta relació està ben fonamentada”, ha defensat Aragonès, que ha apel·lat a “mirar endavant” i fer servir “tots els instruments al nostre abast per enfortir els lligams amb les institucions europees”.
El president Aragonès ha defensat que les euroregions són “les millors aliades del projecte europeu” i que ajuden a “superar fronteres” i “construir solucions a reptes globals”. I ha reblat: “Així és com es reforça el projecte europeu. Sense renunciar a res del que som i posant en valor el que podem aportar en termes de diversitat cultural i lingüística”.
Crida a reobrir els passos fronterers
Malgrat la cimera hispanofrancresa celebrada a Barcelona, no s’ha resolt una qüestió que a banda i banda de la frontera es considera indispensable: la reobertura de tots els passos fronterers. Per això, tant Catalunya com Occitània han fet una crida a fer-ho efectiu. “Ens preocupa i continuarem reclamant que es puguin reobrir aquests passos. No hi ha raons perquè es mantinguin tancats”, ha assegurat el president Pere Aragonès, que ha ofert els Mossos d’Esquadra per a “garantir totes les condicions de seguretat”, per exemple en qüestions d'antiterrorisme. En la mateixa línia, la presidenta occitana Carole Delga ha reclamat que pugui haver-hi una “circulació fluida entre els nostres dos territoris i en el conjunt dels Pirineus”.
Què és l’euroregió?
L’Euroregió Pirineus-Mediterrània, creada el 2004, és una agrupació europea de cooperació territorial formada pels de Catalunya, les Illes Balears i la regió d’Occitània. Es va crear amb l’objectiu de formar un pol de cooperació basat en la innovació, el desenvolupament sostenible i la integració territorial, i amb voluntat d’incidir i influenciar en les institucions europees. L’última vegada que la Generalitat va presidir l’organisme va ser entre el juny de 2017 i el febrer de 2019. Entre les seves prioritats hi ha la lluita contra el canvi climàtic o la promoció de les llengües catalana i occitana.