El vicepresident de la Generalitat Pere Aragonès no ha perdut ocasió per donar la seva opinió sobre el cas d'espionatge al president del Parlament, Roger Torrent, que ha estat víctima d'un programa de hackeig, Pegasus, instal·lat al seu mòbil i al qual només hi tenen accés governs i cossos de seguretat. Aragonès ha asseverat que "tota la sospita és que l'Estat hi està involucrat", i ha reclamat al govern espanyol que "doni garanties si no és així".
Així ho ha dit en el marc d'una conferència al Cercle d'Economia després que Torrent comparegués davant del Parlament per explicar el cas. Aragonès ha assegurat que "el govern espanyol ha de fer un pas endavant, donar explicacions i, si no les té, buscar-les". En aquest sentit, considera que "ha d'oferir garanties transparents i fiables que els serveis secrets i de seguretat no estan involucrats en aquest affaire, perquè tota sospita és que sí", ha assegurat Aragonès.
Espionatge a l'independentisme
El vicepresident català ha estat contundent, afirmant no estar sorprès perquè es faci espionatge sobre personalitats destacades de l'independentisme, asseverant que "hem tingut sensacions que poden haver seguiments i ara la constatació del hackeig d'un mòbil de la segona autoritat de país". Segons la seva opinió, cal una actuació contra les "clavegueres de l'Estat", i creu que hauria de ser precisament el govern espanyol mateix el que actués en primer lloc per "garantir els drets fonamentals de la ciutadania i el seu interès propi". "Si no s'aturen d'arrel aquestes pràctiques, les clavegueres pugen a la superfície molt fàcilment", ha advertit, i ha tornat a reclamar contundència per part de l'Estat.
El cas Torrent
Pegasus és el nom d'un programa espia desenvolupat per la companyia israeliana NSO que només poden comprar els governs i les forces i cossos de seguretat. Segons una investigació d'El País i el diari britànic The Guardian, l'any 2019 el mòbil del president del Parlament, Roger Torrent, va ser objectiu d'aquest programa d'espionatge que es fa servir per "combatre el crim i el terrorisme". Segons aquests mitjans, la intrusió al telèfon mòbil del president del Parlament es va poder dur a terme gràcies a un error de seguretat de Whatsapp que va permetre introduir el programa Pegasus a uns 1.400 terminals de tot el món.
Avui Torrent ha explicat en una compareixença davant el Parlament que el software Pegasus permet a la persona que el controla accedir a tot el mòbil. "Es poden fer captures de pantalla i es poden escoltar les converses que es tenen a través del telèfon o a prop del terminal". A més, en la mateixa línia del que ha dit Aragonès, Torrent ha defensat que "a l'estat espanyol es practica l'espionatge contra adversaris polític", alhora que ha subratllat que "ja ho sabíem" però "avui ja tenim les proves". Torrent ha qualificat els fets de "molt greus" i ha recordat que des de fa molt temps diversos organismes de defensa dels drets humans fan servir softwares com el Pegasus per "perseguir la dissidència política".