El nou president de la Generalitat, que prendrà possessió aquest dilluns al vespre, comença a dibuixar quins seran els seus primers moviments. Immediatament després d'assumir el càrrec, Pere Aragonès despenjarà el telèfon per comunicar-se amb Pedro Sánchez i en les properes setmanes viatjarà a Waterloo per reunir-se amb Carles Puigdemont. Així ho ha revelat en la primera entrevista que ha concedit, ja investit, per als micròfons de Rac1. 

Des del dia de al seva investidura, divendres passat, Aragonès s'ha intercanviat missatges amb el president del govern espanyol, que va felicitar-lo. "Ens hem emplaçat a parlar després de la presa de possessió", ha explicat, i ha anunciat la seva voluntat de "fer una trucada" per posar-se a treballar amb l'Estat en dues prioritats: "endreçar bé el tema dels fons europeus" i la resolució del conflicte a través de l'amnistia i l'autodeterminació. "Jo he batallat sempre per espais de negociació i continuaré anant cap aquí".

Acord Nacional per l'Autodeterminació i l'Amnistia

Abans de reactivar la taula de negociació amb Madrid -que espera que pugui reunir-se aquest estiu-, hi haurà dos passos previs. L'un, una trobada al més alt nivell entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez. L'altra, la convocatòria de l'Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació, que és l'espai compromès per ERC, Junts i la CUP, per traçar una "postura de país" per portar a la negociació amb l'Estat. L'objectiu, "dir que això no ho defensa només el Govern sinó tota la societat civil organitzada" i asseure's a Madrid amb "mentalitat de país". En relació a això, ha lamentat que massa sovint des de determinats sectors de l'independentisme es tendeixi a "criticar l'independentisme de l'altre, que mai no és prou independentista". 

En paral·lel a la reactivació del diàleg amb el govern d'Espanya, Aragonès té la intenció d'entrevistar-se amb tots els presidents de la Generalitat, començant per Puigdemont. En aquest sentit, ha pública la seva previsió de desplaçar-se a Waterloo en les properes setmanes. Així mateix, ha desvetllat que instants després de la seva investidura, Josep Rius va entregar-li una carta del líder a l'exili que ha agraït públicament. 

D'acord amb els indults

En relació a l'estratègia independentista, Aragonès s'ha compromès a "no renunciar a la independència però treballar pel dia a dia". La seva aposta, com ja ha anat desgranant al llarg dels últims tres mesos, passa per "forçar l'Estat" a acceptar un referèndum. Sobre la possibilitat que aquesta consulta als catalans sigui sobre un nou Estatut, ha avançat que no serà ell qui ho plantegi. "El referèndum que s’ha de fer a la ciutadania ha de preguntar sobre la independència". En tot cas, ha deixat la porta oberta a que sigui "la societat catalana que digui què és el que vol". 

Per bé que ha insistit que la solució al conflicte passa per l'amnistia, no ha renegat de la possibilitat que finalment el govern Sánchez acabi concedint els indults, que ha qualificat de "solució individual" que no resol el problema. "Seré el primer que se n'alegrarà. Qualsevol cosa que sigui un pas cap a la llibertat dels presos no m’hi oposaré, hi estaré d’acord, però això no treu que la solució global és l’amnistia". 

Els deures dels consellers

Aquest mateix dimarts Aragonès anunciarà els noms dels 14 consellers que formaran part del seu executiu. En les primeres hores es reunirà amb cadascun d'ells per definir quins seran els deures de cadascun dels departaments. Ha evitat entrar en les travesses, però sí que ha reconegut que amb el nou conseller d'Economia -a proposta de Junts-, Jaume Giró, l'uneix una "bona relació d'amistat". Sigui com sigui, ha avisat tots els futurs consellers que "hauran de tenir molt clar" que hauran "d'aplicar les mesures pactades entre ERC i Junts, però també amb la CUP"

Pel que fa a la gestió del mentrestant -no arriba la independència-, ha situat com a urgent "recuperar la salut emocional del país", amb especial èmfasi als joves. "Estem amb deute amb els joves d'aquest país, els hem de cuidar", ha dit. 

Matar el pare

Al marge del dia a dia, la reconstrucció econòmica de Catalunya i el full de ruta independentista, un dels reptes latents que tindrà Aragonès serà gestionar l'ombra d'Oriol Junqueras i demostrar que qui duu les regnes és ell i no el seu mentor polític. "A mi no em caldrà matar el pare, amb la manera que tenim d’entendre els rols de cadascú no tindrem problemes", ha advertit. Un, ha dit està centrat a presidir el país, l'altre, el partit. 

 

A la imatge principal, Aragonès als estudis de Rac1