Els socis de Govern intenten estroncar les ferides que ha deixat obertes l'enfrontament de dimarts al Consell Executiu arran de la designació dels membres de la part catalana de la taula de diàleg. El president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, s'han reunit aquest matí per primer cop després d'aquella crisi i l'endemà de la reunió amb Pedro Sánchez i de la taula de diàleg. Ha estat una hora i quart de conversa al despatx del president, durant la qual, segons fonts del Govern, tots dos s'han emplaçat a preservar l'executiu d'aquestes polèmiques.
"El Govern ha de seguir treballant", se subratlla tant als despatxos de Presidència com de Vicepresidència, a la plaça Sant Jaume i a la Zona Franca. La conclusió de la reunió d'avui entre Aragonès i Puigneró és que cal marcar distàncies entre el dia a dia de l'acció de Govern i el que les dues bandes coincideixen a descriure com a "temes més polítics" que afecten al posicionament dels partits.
La reunió, durant la qual Aragonès ha traslladat a Puigneró com havia anat la trobada amb Sánchez i li ha lliurat el document que li va entregar el president espanyol, no ha servit per solucionar el problema provocat per l'absència de Junts a la taula de diàleg; tampoc per conciliar els arguments dels uns i els altres. Això no obstant, sí que ha servit per constatar que el Consell Executiu ha de quedar preservat de sotragades com la que va patir dimarts quan la tensió va arribar a un punt en què la reunió de Govern es va haver de suspendre. La conclusió és que la taula de diàleg ha marcat una crisi de partits, però no pot afectar l'estabilitat del Govern.
Abstenció inèdita al Govern
El fet, però, és que dimarts el Govern va viure una situació gairebé inèdita quan la proposta de noms de la delegació catalana es va aprovar amb l'abstenció de la meitat dels consellers —els set de Junts—-, tal com va avançar ElNacional.cat. La norma no escrita és que les decisions del Govern s'aproven per consens i, si no és possible, es retiren.
A més, després que Aragonès es va negar a acceptar la proposta de Junts, que incloïa Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras, l'acord del Govern va prosperar eliminant el preàmbul que proposava ERC, on es defensava la taula de diàleg; i eliminant també el nom de Puigneró, que el president va intentar incorporar per contenir l'abast de la crisi.
Després d'aquell episodi i més enllà de la voluntat de les dues parts de preservar el Govern, la trobada d'aquest matí entre Aragonès i Puigneró ha servit per constatar les diferències que ERC i Junts mantenen encara al voltant d'aquesta qüestió. Les apel·lacions d'Aragonès a la lleialtat i al pacte de govern segueixen tenint com a resposta que aquell acord no especifica que els negociadors de la taula de diàleg hagin de ser membres del gabinet.
Turull, Sánchez i Junqueras
No hi ha hagut durant la reunió cap proposta alternativa del president perquè Junts entri a la taula de diàleg, tot i que Aragonès hauria expressant la voluntat que Turull, Sànchez i el mateix Oriol Junqueras puguin entrar d'alguna manera en la negociació. Aquesta entrada, però, no serà en cap cas a través de la taula de diàleg, on el president insisteix que només hi ha d'haver membres del Govern.
A Vicepresidència s'adverteix que sense Junts no es pot trobar una solució al conflicte, mentre que des de Presidència se subratlla que la taula representa tot el Govern i no una part com han denunciat veus de Junts, com la portaveu Elsa Artadi, atès que la delegació és resultat d'un acord del Consell Executiu.
Finalment, Aragonès ha traslladat a Puigneró la voluntat que les reunions siguin discretes, tal com va indicar ahir en la compareixença a la Galeria Gòtica, però el vicepresident hauria advertit sobre les conseqüències negatives d'assabentar-se d'aquestes reunions a través dels mitjans de comunicació.
De moment, doncs, els socis de Govern s'han conjurat a superar la crisi de dimarts i posar en marxa el desglaç. I refer confiances. Amb tot, a la seu del Govern s'admet que "totes les crisis, per petites que siguin, deixen senyals".