Pere Aragonès ha portat a Brussel·les la seva demanda perquè la ciutadania de Catalunya pugui celebrar un referèndum acordat per resoldre el conflicte polític, reclamant que s'estableixi el que ha definit com un "marc de regles compartides i comunes per solucionar els conflictes de sobirania en una democràcia". El president de la Generalitat ha participat en una conferència del Caucus per l'autodeterminació, format per europarlamentaris de diferents partits, juntament amb el lehendakari Iñigo Urkullu i Gilles Simeoni, president del Consell Executiu de Còrsega. Els eurodiputats Clara Ponsatí i Toni Comín —amb qui s'ha abraçat al final de l'acte— han escoltat entre el públic la intervenció d'Aragonès, mentre que el president Carles Puigdemont, que va signar el manifest fundacional del caucus, no hi ha fet acte de presència. També hi eren els eurodiputats republicans Diana Riba i Jordi Solé, així com les diputades del Parlament de Catalunya Raquel Sans i Najat Driouech. 

Establir quan i com es pot exercir l'autodeterminació a Europa

Aragonès ha defensat que aquest "marc compartit" no només ha de servir per solucionar els conflictes de sobirania, com el que enfronta Catalunya amb l'estat espanyol, sinó també per enfortir el projecte europeu i aconseguir "interpel·lar el conjunt de pobles i nacions que conformen Europa, també aquelles sense estat, com la nostra". El president de la Generalitat ha insistit així que l'única manera de resoldre un conflicte és la democràcia. Compartint taula amb Urkullu i Simeoni, el republicà ha assenyalat que, davant les diverses nacions sense estat i conflictes arreu d'Europa, cal un "marc comú i de claredat per definir sota quines circumstàncies i quines normes ha de ser possible l'exercici de l'autodeterminació" i que, a més, s'ha de garantir la plena incorporació com a estats membres.

 "El futur només es resoldrà amb democràcia", ha insistit Aragonès, que des que és president ha situat un referèndum acordat amb l'Estat com la seva proposta per resoldre el conflicte polític existent entre Catalunya i Espanya. Entre els assistents al col·loqui també hi havia Marc Sanjaume, president del consell assessor per a l'acord de claredat. Reiterant la seva aposta per aquesta consulta a la ciutadania pactada amb l'Estat, que s'hi ha negat en banda també en els últims mesos, quan ha acceptat una llei d'amnistia que ahir dimarts va fer una passa enrere al Congrés, Aragonès ha mostrat el seu optimisme: "El govern espanyol ens diu que un referèndum és impossible. També ho era que 350 milions d'europeus compartíssim un Parlament o una moneda. Estic segur que amb perseverança serà una realitat", ha afirmat, convençut. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!