El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat aquest vespre davant del rei Felip VI un referèndum per a Catalunya com el que es va convocar a Escòcia el 2014. Ho ha fet davant d'un auditori essencialment econòmic, en el marc del lliurament de les Medalles d'Honor commemoratives dels 250 anys de Foment del Treball, i enmig de l'habitual fredor institucional que domina les visites del monarca a Catalunya.

En la seva intervenció, Felip VI ha defensat la necessitat d'una societat forta i cohesionada. Després de les "dures proves de les darreres dècades", entre les quals ha citat la crisi del 2008 i la pandèmica de la Covid, el monarca ha advertit que és fonamental enfortir el marc d'estabilitat, certesa i confiança que demanen les economies desenvolupades". Sense citar en cap moment la tensió entre Catalunya i Espanya arran de l'1-O i el 155, Felip VI ha assegurat que el context estable és possible gràcies a una "seguretat jurídica" que ofereixi certesa a les inversions.

Com Escòcia

També en prendre prèviament la paraula, Aragonès s'havia referit al context econòmic, havia fet una crida a l'autoestima -"que ha de passar per sobre de l'autoflagel·lació estèril"- i havia instat a aprofitar les possibilitats que aportaran els nous pressupostos del Govern i els projectes Next Generation, dels quals ha reclamat l'autogovernança.

 

 

Això no obstant, el seu missatge davant del Rei ha tingut una forta càrrega política. Ha defensat la necessitat de reemprendre el procés de negociació entre els governs de Catalunya i Espanya per resoldre el conflicte polític, cadascú des de la seva legítima posició, però amb l'aposta de Catalunya de defensar l'amnistia i el dret a l'autodeterminació com a solució.

"Podem entrar en un procés de negociació fent possible que allò que es fa a Escòcia sigui possible a Catalunya", ha reclamat, per la qual cosa ha insistit en la necessitat que continuï la negociació. "Entenent que l'estabilitat és condició necessària, però no és sinònim d'immobilisme", ha reblat.

250 aniversario foment del treball felipe vi - sergi alcàzar

El rei Felip VI durant la intervenció a l'acte de Foment / Sergi Alcàzar

Assisteixen a l'acte Torrent i Artadi

La fredor institucional ha dominat l'acte. Com ja és habitual, el president ha esquivat el besamans amb què s'ha rebut al monarca a l'edifici del MNAC on s'ha celebrat el lliurament de premis. També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha dirigit directament al sopar i ha evitat la foto de família. Tots dos han entrat per l'accés d'autoritats i, després de saltar-se la rebuda oficial, han saludat al Rei, xocant els punys, quan aquest es dirigia a la Sala Oval on es feia el sopar.

Acompanyava a Aragonès, el conseller d'Empresa, Roger Torrent. No hi era el conseller d'Economia, Jaume Giró, que ha declinat la invitació, però sí estava la portaveu de Junts, Elsa Artadi, que ha compartit taula amb el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, Carlos Carrizosa de Cs, David Bonvehí del PDeCAT.

acto 250 aniversario foment photocall rey felipe vi   sergi alcàzar

La foto de família del monarca, sense el president de la Generalitat ni l'alcaldessa de Barcelona / Sergi Alcàzar

El monarca encapçala una atapeïda taula presidencial en la qual s'asseien Aragonès i Colau, així com la ministra de Transports, Raquel Sánchez, l'actual president de Foment, Josep Sánchez-Llibre, i els seus predecessors, i el president de la CEOE, Antonio Garamendi. A l'acte hi han acudit també els presidents del País Valencià, Ximo Puig, i d'Aragó, Javier Lambán, o el ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá.

Sánchez: "Diferent a fa 3 anys"

També la ministra Sánchez s'ha referit en la seva breu salutació al procés negociador. Ha assegurat que avui a Catalunya "es respira un ambient diferent al de fa tres anys", gràcies a l'esforç per garantir "un diàleg constructiu malgrat les diferències". La ministra ha defensat sense embuts el diàleg, "centrat en la cerca de solucions i resultats, amb fets i honestedat".

Ha assegurat que els esforços en la cerca d'acords està donant beneficis per a tothom, i que que el pacte implica renúncies però garanteix el progrés col·lectiu. En aquest punt ha posat com a exemple, que 36 dels 48 diputats catalans al Congrés han fet costat als comptes de Pedro Sánchez.

 

Els acords han aparegut també en la intervenció de l'alcaldessa de Barcelona que ha centrat el seu parlament en els pressupostos acordats al consistori barceloní gràcies a l'entesa aconseguida també al Parlament de Catalunya. ha parlat de negociació, però s'ha limitat a l'acord sobre els pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona, "deixant de banda els partidismes i prioritzant les necessitats de la gent".

 

El rei ha tancat al MNAC la seva agenda a Barcelona que havia obert participant de nou a l'acte de lliurament dels despatxos als nous jutges, després que l'any passat va vetar la seva assistència a aquesta convocatòria, argumentant que se celebrava pocs dies abans de l'aniversari de l'1-O i a les portes de la sentència d'inhabilitació del president Quim Torra. El president del CGPJ, Carlos Lesmes, ha subratllat el simbolisme de la seva presència de nou en aquesta cita.

 

 

A la imatge principal, el Rei i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, han compartit sopar a la taula presidencial en l'acte de lliurament de les Medalles d'Honor de Foment del Treball / Sergi Alcàzar