El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha reclamat aquest diumenge al president de la Generalitat que convoqui les pròximes eleccions i no el Tribunal Suprem en el cas que decideixi inhabilitar-lo per desobediència.

"La posició d'ERC és clara i hem defensat reiteradament la necessitat que sigui la ciutadania de Catalunya i les institucions catalanes que decideixin el calendari electoral, no el Tribunal Suprem tenint aquesta amenaça d'inhabilitació", ha ressaltat.

Aragonès ha reclamat així al president convoqui les eleccions al Parlament abans que el Suprem resolgui el recurs que va presentar per la condemna d'un any i mig d'inhabilitació per desobeir l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar els llaços grocs dels edificis públics en període electoral, el que està previst per al 17 de setembre. No obstant, ha recordat que la potestat és de Torra i ha asseverat que ERC "està preparada per a qualsevol escenari".

De fet, si es convoquessin els comicis abans que acabi el mandat -al qual encara li queda un any i quatre mesos- Torra podria anticipar-se a la seva possible inhabilitació, però encara no ha fet el pas ja que, segons fonts properes, ho farà quan es constati que la pandèmia de coronavirus torna a estar controlada després dels rebrots registrats en diversos punts de Catalunya.

Una de les dates que s'estudiava era el 4 d'octubre, però va acabar sent descartada després que aquest dilluns no signés el decret de convocatòria necessari per fixar les eleccions en aquella jornada.