Avís des del Parlament de Catalunya amb la mirada posada al ple d'investidura que aquest mateix matí se celebra al Congrés dels Diputats. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha advertit, en obrir el debat de política general, que "el futur president del govern espanyol s'ha de comprometre a trobar entre tots la via perquè Catalunya voti sobre el seu futur, incloent-hi la seva independència". Dues hores abans que a Madrid arrenqués el debat d'investidura del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, Aragonès ha subratllat que els resultats de les eleccions generals ofereixen "l'oportunitat" per obrir aquesta negociació. "El nostre deure és aprofitar-ho", ha alertat en un clar missatge dirigit a Junts a qui ha reclamat "unitat".

Aragonès ha assegurat que el candidat del PP fracassarà "perquè Catalunya l'ha derrotat" i ha recomanat al candidat socialista, Pedro Sánchez, que en "prengui nota". Perquè, segons ha insistit, l'amnistia serà una "realitat", però no n'hi ha prou per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat. Seguint el fil del discurs que Esquerra ha desplegat les darreres setmanes, el president ha advertit que l'amnistia és només el punt de partida i ha exigit a Sánchez que es mogui i que ho faci "amb valentia i decisió".

 

El president, tot i admetre que es tracta d'un camí "molt difícil", ha assenyalat les vies per abordar l'autodeterminació que s'han obert entre el Regne Unit i Escòcia, els acords en l'àmbit d'Irlanda, o els acords entre el Canadà i Quebec, i ha argumentat que la resolució del conflicte implica establir unes regles del joc acordades per totes les parts que facin possible una sortida pactada.

Conflicte de sobirania

Amb aquesta idea ha arrencat Aragonès el seu discurs del debat en què el Govern assenyala les línies generals del curs polític, i ha estat també la qüestió amb què ha tancat la intervenció. Ha advertit que entre Catalunya i l'Estat hi ha un conflicte de sobirania, i no un problema de convivència ni d'encaix ni acomodació, i que s'ha de solucionar votant sobre la independència.

El president ha defensat els resultats de la taula de diàleg i la reforma del Codi Penal, i ha insistit en la seva proposta d'Acord de Claredat, a més d'apuntar les conclusions del seu Consell Acadèmic com a punt de partida de la negociació amb l'Estat. Però sobretot ha destacat l'escenari que obren els resultats de les eleccions generals del passat 23 de juliol, que han deixat en mans d'ERC i Junts la "clau" de la governabilitat de l'Estat, la qual cosa crea una situació "objectivament millor per als interessos de Catalunya". "Aquesta vegada no es pot construir una majoria alternativa amb Cs cada vegada que ens plantàvem", ha explicat, en referència al suport d'ERC al govern del PSOE durant la passada legislatura. Ara no hi ha alternativa als 14 diputats independentistes, "són imprescindibles".

Amnistia

Pel que fa a l'amnistia, ha assegurat que en els mesos vinents podrà rebre al Palau de la Generalitat al president Carles Puigdemont i a la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, junt amb la resta d'exiliats, perquè amb l'amnistia es posarà fi als 6 anys de repressió, i s'arxivaran totes les causes contra l'independentisme que queden obertes. Des de la consulta del 9-N fins al referèndum de l'1-O. "L'amnistia és un fet", ha reiterat. Però, ha insistit que això només és el punt de partida d'una nova fase de la negociació —"en la qual celebrem comptar amb la implicació de grups que fins ara, per les raons que sigui, no s'havien sentit cridats a participar-hi", ha afegit en un retret directe a Junts—, on s'abordarà "el fons del conflicte de la sobirania".

El debat de política general s'ha obert a les 10 del matí al Parlament de Catalunya, dues hores abans que al Congrés s'encetés el debat d'investidura. L'any passat aquest debat es va convertir en el detonant del trencament de l'acord de govern amb Junts, després que el portaveu d'aquest grup, Albert Batet, va reclamar al president que se sotmetés a una qüestió de confiança si no complia els seus compromisos d'investidura. Això no obstant, el ple no ha despertat un especial interès, amb la tribuna de convidats i autoritats gairebé buides. Aragonès ha pronunciat un discurs de més de dues hores. Quan Feijóo ha pujat a la tribuna del Congrés, enfilava les darreres pàgines de la seva intervenció. En acabar, el ple s'ha suspès fins demà, quan arribarà l'hora de la intervenció dels grups.