La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, va exigir aquest diumenge al president Aragonès que declari la independència o convoqui eleccions durant el seu discurs a la manifestació de la Diada nacional de Catalunya. Per això, Aragonès ha respost a Feliu assegurant que, a hores d'ara, una Declaració Unilateral d'Independència (DUI) "no serviria per a res" si "no hi ha suport internacional". "Podem sortir 15 vegades al balcó, però ens han de reconèixer. La qüestió és com es fa efectiva", ha dit el president Aragonès en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. De fet, el cap de l'executiu català ha explicat que "tots els estats que han format part de l'ONU han hagut de tenir el reconeixement de l'Estat precedent". Tot i això, també ha posat l'exemple de l'únic cas que no ha sigut així: Bangladesh. 

Aragonès ha seguit la seva crítica cap al discurs de l'Assemblea afirmant que "la independència no s'aconsegueix desitjant-la molt". "Es fa forçant l'Estat a una negociació, amb reconeixement internacional i acabant amb la repressió a través d'una amnistia com a punt de partida", ha enraonat Aragonès, qui ha recordat que el Govern d'ERC "té una trajectòria" amb els indults o la reforma del Codi Penal. Tot i això, el president ha volgut subratllar que "no és suficient" i que "s'ha de negociar amb condicions d'igualtat". 

La posició d'ERC el 2017 i una possible llista cívica

Sobre la posició dels republicans l'any 2017, Aragonès ha assegurat que van tenir "clar quines són les nostres limitacions". "No vam poder fer efectiva la independència perquè no teníem prou suport extern. No hi havia l’oportunitat d’obrir una negociació. Aquell govern espanyol no volia parlar de res", ha recordat el president Aragonès, qui ha dit que en aquests moments sí que es pot negociar amb el govern espanyol.

Sobre la possibilitat que l'ANC presenti una llista cívica a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, el president Aragonès ha opinat que "si volen presentar-la, que ho facin". "No sé si li convé al moviment independentista incrementar el nombre de candidatures", ha reflexionat el líder d'ERC, qui també ho veu una "oportunitat" per veure quin és el suport electoral de cadascú. 

Negociacions amb el PSOE

Aragonès també ha parlat sobre les possibles negociacions amb el PSOE i ha remarcat que encara estan en les preliminars. De fet, "no recorda" l'últim cop que va parlar amb el líder socialista, Pedro Sánchez, malgrat que la interlocució entre els equips "funciona". En canvi, amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, sí que van parlar "fa unes setmanes". Amb tot, ha volgut remarcar que "és una negociació entre grups parlamentaris", així com que "no s'ha treballat amb papers sobre la taula". Sobre la possibilitat que ja hi hagi uns papers treballats per l'amnistia, Aragonès ha subratllat que "no han estat estudiats per part d'ERC i ha recordat com en la legislatura passada al Congrés dels Diputats els republicans ja van presentar una llei d'amnistia". "És la base amb la qual treballarem", ha afirmat.

Alhora, el president ha marcat l'amnistia "com a punt de partida" per començar una segona fase de la negociació. "Les nostres condicions ja les saben: amnistia, avançar en l’autodeterminació, dèficit fiscal i traspàs de Rodalies", ha dit Aragonès amb la voluntat de marcar terreny. A més, ha volgut separar la carpeta dels pressupostos de la Generalitat del 2024 de la negociació del govern espanyol: "Són dues qüestions diferents. Si ERC acaba arribant a un acord amb el PSOE és perquè s’ha avançat amb l’amnistia".

Jordi Pujol i Borràs a la llei d'amnistia? 

Aragonès també ha marcat el límit sobre qui ha d'incloure una possible llei d'amnistia. El president considera que ha de tenir a veure amb els fets del referèndum del Primer d'Octubre i del 9-N i ha deixat clar que el cas de Laura Borràs o el de Jordi Pujol "no hi té res a veure". "Si barregem l’amnistia que ha de permetre que la gent que ho va donar tot per al Primer d’Octubre amb altres causes faríem un mal favor al moviment", ha assegurat Aragonès. De fet, Òmnium Cultural ja no va incloure la presidenta de Junts dins la llista de represaliats que es podria incloure dins l'amnistia

Sobre la relació amb Junts, el president ha afirmat que estan "condemnats a entendre'ns" i ha remarcat que tenen "una relació cordial". Així mateix, ha opinat que el partit de Turull i Puigdemont han canviat d'estratègia i han virat cap a la negociació, fet que veu com a positiu. "Ara tenim una coincidència amb la negociació, que abans no hi era", ha dit. Sobre la possibilitat que Junts torni a entrar a l'executiu, ha expressat que li agradaria que "oferissin estabilitat", malgrat que ha reconegut que no estan en la situació de tornar a entrar al Govern de la Generalitat. "Van decidir sortir del Govern, que continua fins al darrer dia, que és el febrer del 2025. Hem anat construint acords parlamentaris, com la llei de la sequera, els pressupostos o sobre la llengua", ha recordat el president.