Pere Aragonès no s’ha mossegat la llengua en ple debat pel finançament de Catalunya. Enmig de declaracions confuses en les que, mentre Pedro Sánchez accepta un “finançament singular” per a Catalunya, des del PSOE descarten un concert com el basc, el president català ha volgut aclarir que la seva proposta no és res més que “la clau de la caixa”, la sobirania fiscal, el concert econòmic.

“Ens hem de dotar d’un sistema de finançament singular, que no vol dir altra cosa que tenir la clau de la caixa, de tenir un concert com el que tenen el País Basc i Navarra. Que ningú faci un equívoc amb les paraules i intenti diluir el finançament singular amb un nou cafè per a tots”, ha dit Aragonès en la presentació de l’Informe Anual de l’Economia Catalana 2023.

Un Aragonès que semblava que estigués de nou en campanya, ho ha volgut deixar encara més clar: “Quan parlem de finançament singular, parlem de sobirania fiscal, que Catalunya pugui recaptar tots els impostos i disposar-ne per a les necessitats que consideri. Parlem d’un finançament just. Parlem d’un finançament propi”. "Ens faríem un mal favor si tergiverséssim la proposta", ha afegit.

El president del Govern ha lamentat que Catalunya “no té les eines que tenen altres societats” per transformar les millores econòmiques en benestar per al país i reduir les desigualtats, però ha assegurat que ara hi ha opcions d’aconseguir-ho mitjançant la reforma del sistema de finançament.

“Tenim la finestra d’oportunitat per acabar amb l’espoli que pateix el nostre país, i és imprescindible utilitzar les eines que tenim al nostre abast. És imprescindible acomplir amb el deure que tenim per davant, necessitem tenir tots els recursos que tenim al nostre abast per assumir reptes com l’habitatge, la salut i dependència, la reducció de les desigualtats i el suport al nostre teixit productiu”, ha argumentat.

“La Catalunya dels 8 milions d’habitants no pot funcionar amb els recursos de la Catalunya dels 6 milions d’habitants”, ha seguit, i ha insistit en un “finançament just que posi fi d’una vegada per totes amb l’espoli fiscal de 22.000 milions d’euros l’any”.

El finançament ha tornat a escena i s’ha situat al centre de les negociacions per formar Govern a Catalunya, amb el fantasma d’una possible repetició electoral a l’horitzó. Salvador Illa va guanyar les eleccions, però la posició ambigua del PSC i el PSOE sobre el model de finançament dificulta un acord amb ERC, per la qual cosa el candidat socialista ha transmès al president del Parlament, Josep Rull, que de moment no optarà a la investidura. Junts tampoc vol fer-ho de moment, ja que considera que primer li toca a Illa i, a més, l’independentisme no suma.

“L’economia catalana va bé”

Pere Aragonès va anunciar després de perdre les eleccions, en les que va quedar tercer, que es retiraria de la primera línia política quan deixi el càrrec de president en funcions. Però aquest dimecres ha fet un discurs amb flaires preelectorals, amb un missatge molt clar cap al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i també triomfalista pel que fa a l’economia.

“La conclusió que m’enduc [de la presentació de l’anuari econòmic] és que l’economia catalana va bé, especialment si ho mirem en termes relatius respecte al nostre entorn". Malgrat sortir d’una pandèmia, la inflació provocada per la guerra d’Ucraïna i la sequera, “avui l’economia catalana és un sòlid motor de l’economia europea”, ha assegurat. I quan ha parlat de les qüestions negatives, com que el benestar de les persones no millora el que millora l’economia, n’ha culpat el finançament.

"Avui deixem un país molt millor que el que vam trobar a l'inici de la legislatura", ha afegit Aragonès, i ha volgut destacar que “hi ha més persones treballant a Catalunya que en tota la història”.