Els exiliats pel procés a Ginebra que van tornar divendres a Catalunya han estat rebuts aquest migdia al Palau de la Generalitat. Després d'una recepció amb el president, Pere Aragonès, han protagonitzat una intervenció a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat en què tant la secretària general d'ERC, Marta Rovira, com Aragonès, han reivindicat la feina feta pel govern per aconseguir acabar amb la repressió i impulsar una via de resolució política del conflicte entre Catalunya i l'Estat.
A més de la secretària general d'ERC, Aragonès ha rebut el diputat Ruben Wagensberg, i el vicepresident primer d'Òmnium, Oleguer Serra. Tots ells van tornar divendres passat de Ginebra després que primer l'Audiència Nacional i després el Tribunal Suprem van decidir arxivar la investigació contra ells per terrorisme en el cas de Tsunami Democràtic. Tots tres han mantingut una reunió amb Aragonès i la vicepresidenta, Laura Vilagrà, al saló dels Diputats, i posteriorment han comparegut davant la premsa a la Galeria Gòtica, on han seguit la intervenció a les primeres files els consellers del Govern.
Objectiu del Govern
El president, Pere Aragonès, ha assegurat que des del primer moment el Govern va treballar per avançar en la resolució del conflicte polític, perquè creien que "l'amnistia és la forma de fer justícia, un reconeixement que la lluita democràtica per l'independentisme és legítima i democràtica", per la qual cosa ha descrit la recepció d'avui com una "gran victòria de país". Ha admès que no és una victòria definitiva però ha pronosticat que tampoc serà la darrera.
Ha reivindicat que quan van iniciar la legislatura hi havia presos polítics i moltes més persones a l'exili i amenaçades de judici pel seu compromís amb l'1-O; que des de l'inici de la legislatura van treballar per afavorir acabar amb la causa general contra l'independentisme; i que el resultat ha estat clar atès que els indults van permetre l'alliberament dels presos i que caiguessin causes contra persones concretes, mentre que l'amnistia és la culminació que ha de permetre en les properes setmanes o mesos acabar definitivament amb la repressió contra el moviment independentista.
Segons Aragonès, aquesta legislatura s'ha caracteritzat per posar fi a la repressió, perquè des del primer moment van treballar per posar les condicions per fer-ho possible. Per aquesta raó ha assegurat que és important que es preservi aquesta estratègia perquè pugui culminar amb l'arxiu de les causes pendents, la fi de les inhabilitacions i el retorn de tots els exiliats. Ha assegurat que això ha de permetre a més marcar un punts d'inflexió per una resolució del conflicte polític, la qual cosa representarà "la victòria de la democràcia, el sit and talk que es defensava també als carrers de Barcelona, que va rebre la repressió furibunda per part dels poders de l'Estat". "Finalment ha acabat guanyat, allò que Tsunami Democràtic defensava, seure i parlar", ha reblat.
Agraïment de Rovira
Marta Rovira ha assegurat que el d'avui ha estat un dia molt especial, atès que ha estat rebuda per un president del Govern d'ERC. "Em fa moltíssima il·lusió, després d'haver-nos-hi deixat la pell", ha reblat. També la líder d'ERC ha fet un agraïment extensiu a tot el Govern que en el seu moment "va emprendre un camí difícil i nou, el de la resolució del conflicte polític", que va fer possible que avui hagin tornat "uns quants dels represaliats" i va obrir una "nova via".
Ha agraït que el Govern assumís aquesta via, que fes seure el govern espanyol a negociar per una resolució democràtic del conflicte polític i haver-ho fet "en solitud massa vegades i de forma incompresa". "Vam començar a poc a poc i el Govern va ser punta de llança", ha assegurat, detallant que primer es va aconseguir l'amnistia, després la reforma del Codi Penal per fer desaparèixer el delicte de sedició -"gràcies a l'empenta d'aquest govern i l'agenda antirepressiva van democratitzar un espai per guanyar drets"- i després l'amnistia.
Altres exiliats i represaliats
El vicepresident primer d'Òmnium ha advertit que l'arxivament de la causa de Tsunami és una victòria col·lectiva que encoratja a continuar batallant pels drets vulnerats, però ha insistit que continua havent-hi persones exiliades com el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Lluís Puig, o els perseguits per l'Operació Judas, "Continuarem lluitant i vindran més onades perquè les nostres conviccions segueixen intactes i continuarem lluitant fins a tenir un país lliure", ha reblat.
També Wagensberg ha recordat que queden tres persones per tancar la carpeta de l'exili, en referència al president i els consellers, i ha admès que el seu ha estat un exili privilegiat davant de la gent que ha de marxar dels seus països en condicions molt més dures, atès que ell han disposat d'una xarxa que els ha fet costat.