Nova reunió de la taula de diàleg. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha presentat aquest matí al Palau de la Generalitat amb l'objectiu d'abordar amb el president, Pere Aragonès, el desplegament dels pactes tancats per a la seva investidura. En acabar la trobada, els dos presidents han anunciat cinc acords, entre els quals una nova convocatòria de la taula de diàleg i l'aprovació d'una llei de garantia del plurilingüisme, que ha d'establir els drets de la ciutadania a adreçar-se a l'Administració general de l'Estat en català i, a més, defensar el model d'escola basat en la immersió lingüística. 

Sánchez ha arribat al Palau de la Generalitat poc abans de dos quarts d'una, enmig d'una escridassada d'independentistes i d'espanyolistes que l'esperaven a la plaça de Sant Jaume. Aragonès l'ha rebut al Pati de Carruatges i han passat revista amb una guàrdia d'honor dels Mossos, aquest cop, amb armes llargues.

Taula de diàleg

En acabar la trobada, el primer a comparèixer a la Galeria Gòtica ha estat Sánchez, que s'ha encarregat d'explicar cinc grans acords que han tancat, entre els quals una nova convocatòria de la taula de diàleg, que es farà el primer trimestre del 2024. Es tracta, segons Sánchez, de la primera reunió aquesta legislatura i la quarta des que es va posar en marxa aquest fòrum, fa tres anys. Segons ha matisat Aragonès, serà la reunió d'inici de la nova fase del diàleg, en la qual participaran els dos presidents i on el president de la Generalitat té intenció de defensar la celebració d'un referèndum. "Tot això és possible perquè l'amnistia està obrint una nova etapa en què estem deixant enrere la repressió", ha assegurat Aragonès.

f
Pedro Sánchez i Pere Aragonès durant la reunió al Palau de la Generalitat / Foto: Pau Venteo

 

Entre els acords anunciats hi ha també el desplegament del traspàs de Rodalies —"un traspàs complex i la concreció del qual requerirà molt de treball", ha avisat Sánchez—. El president espanyol ha explicat que, després d'una primera reunió celebrada aquest mes de desembre pel ministre Óscar Puente i la consellera Ester Capella, es posarà en marxa a començaments del 2024 la corresponent comissió bilateral per concretar el traspàs.

Així mateix, Sánchez ha anunciat l'impuls d'una Llei Orgànica de Garantia del Plurilingüisme en el primer període de sessions del Congrés, amb l'objectiu de garantir els drets lingüístics dels catalans en les seves relacions amb l'Administració General de l'Estat. Aragonès ha afegit que aquesta norma també haurà de servir per "acompanyar amb mesures concretes totes les iniciatives per preservar el model lingüístic de l'escola catalana" i per garantir la presència de la llengua als mitjans públics estatals.

Finalment, el president espanyol ha anunciat que dimecres vinent el Consell de Ministres aprovarà la transferència de l'Ingrés Mínim Vital a la Generalitat; i que s'impulsarà la instal·lació a Catalunya d'un centre tecnològic de preproducció de xips, Innofab, per al qual els dos governs s'han compromès a garantir els fons necessaris.

Finançament

Sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic, Sánchez ha explicat que, tal com es va assumir a l'acord d'investidura entre PSOE i ERC, l'Administració General de l'Estat assumirà un 20% del deute viu de la Generalitat de Catalunya, i treballa per concretar el mecanisme amb què es durà a terme la condonació del deute autonòmic. De moment, però, ha avançat que el mes de gener s'obrirà un debat amb totes les comunitats autònomes per abordar aquest tema.

"Catalunya ha de recuperar el temps perdut", ha advertit Sánchez, que ha assegurat que han apostat per recuperar "el retrobament" i que la reunió d'avui era un "exemple de normalitat institucional, normalitat política", cosa que ha descrit com una "fita molt satisfactòria". 

Referèndum

Durant la trobada, Aragonès ha insistit en la reivindicació del reconeixement nacional de Catalunya a través d'un referèndum. En aquest punt, també Sánchez ha repetit la posició del govern d'Espanya i la seva personal, com a secretari general del PSOE, per descartar el referèndum. "El que hem de fer és avançar en un camí per reforçar l'autogovern de Catalunya i en aquest marc, dins de la Constitució, podrem parlar de moltes coses, de reforçar el finançament, l'autogovern o qüestions en l'àmbit de la llengua", ha explicat el president espanyol, a més d'insistir a subratllar "la voluntat compartida per part dels dos governs de deixar enrere un temps de discòrdia, enfrontament i confrontació" i donar-se una oportunitat "per al retrobament". "Anem a fer política, per això som aquí", ha explicat.

Per la seva banda, Aragonès ha subratllat que a la reunió d'avui han certificat que "els acords s'estan complint" i ha insistit repetidament que el diàleg obre una nova etapa, gràcies a una "llei d'amnistia ben travada, que s'implementa malgrat els intents d'aturar-ho de la dreta i l'extrema dreta, en diferents àmbits, també en una part de la cúpula de la judicatura".