El president de la Generalitat, Pere Aragonès, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el rei Felip VI, han inaugurat el Mobile World Congress 2024 i s'han retrobat en el sopar inaugural, que s'ha celebrat aquest diumenge al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). En els seus discursos, tots tres han expressat la satisfacció que Barcelona aculli una nova edició d'aquest congrés tecnològic de referència mundial, que com cada any alberga la Fira de Barcelona i, enguany, se celebra des d'aquest dilluns fins al dijous 29. Com a novetat a destacar, les autoritats han coincidit en subratllar el debat "necessari" sobre els reptes que suposa la intel·ligència artificial (IA) per a la democràcia, la llibertat, el debat social, el treball o les polítiques públiques. Una 18 edició del congrés tecnològic que, en el terreny del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat, coincideix amb el debat sobre la llei d'amnistia que es tramita al Congrés, pendent de si el PSOE i Junts arriben a un acord per desbloquejar-la. Així i tot, no hi ha hagut cap referència a la qüestió política i els parlaments s'han cenyit a la innovació tecnològica i l'economia.
Quant a la recepció oficial, el president Aragonès ha tornat a plantar un any més al rei Felip VI en l'arribada del monarca al sopar d'inauguració del Mobile. Felip VI ha arribat aquest diumenge al voltant de les 19.40 h al MNAC per presidir la gala i, com ja és habitual per part de les autoritats catalanes sobiranistes i/o republicanes —també l'ha fet en nombroses ocasions Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona—, Aragonès no l'ha rebut a les portes de l'acte ni ha participat del tradicional besamans que el protocol imposa en els esdeveniments oficials d'aquest tipus on participa el monarca. Tampoc no ho han fet els consellers que acompanyaven el president, Roger Torrent i Anna Simó, ni la presidenta del Parlament, Anna Erra.
Qui sí que han rebut al Rei han estat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Ja dins del recinte, el monarca espanyol ha estat rebut també pel ministre d'Indústria i Comerç, Jordi Hereu, i pel ministre de Transformació Digital, José Luís Escrivá; també per la comissària europea Adina Vălean; el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto; les secretàries d'Estat María Teresa Ledo i María González; l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret. El Rei també ha saludat al cap de l'oposició al Parlament i líder del PSC, Salvador Illa, i a les autoritats empresarials i del MWC presents a la gala. En l'edició d'enguany també estava present al sopar el president de Paraguai, Santiago Peña, amb qui el Rei ha mencionat amistosament en diverses ocasions.
Aragonès reivindica el potencial de la "mil·lenària nació" catalana i recorda la sequera
El president Aragonès ha reivindicat Catalunya com una "terra d'oportunitats enamorada de la llibertat" i una capital del món en l'àmbit tecnològic gràcies al sistema universitari, els centres de recerca i la tecnologia puntera d'infraestructures com el supercomputador MareNostrum 5, el Sincrotró Alba o els projectes relacionats amb semiconductors, la descarbonització, la fotònica o la quàntica. Aprofitant l'acte al MNAC, el president ha enaltit el patrimoni cultural de la "mil·lenària nació" catalana, "des de l'art romànic fins a Dalí, Miró o Tàpies". Un patrimoni que Aragonès veu com a exemples "de la creativitat i potència" de Catalunya. En aquest sentit, el president ha afirmat que la voluntat de Catalunya és, amb "modèstia i humilitat", ajudar a "fer que el món avanci". També ha fet esment a "els grans reptes globals" que la humanitat ha d'afrontar, entre ells la crisi climàtica, origen de la "pitjor sequera de la història" que travessa Catalunya, o la necessitat d'"un món segur en el qual la pau, la democràcia i els drets humans siguin els fonaments del futur".
Quant a la relació de Catalunya amb el congrés MWC l'ha definit com "una història d'èxit" des del seu aterratge a Barcelona, en 2006, alhora que ha augurat encara "un gran futur", ja que està previst que l'esdeveniment segueixi a la ciutat com a mínim fins a 2030. Als directius assistents els ha cridat a "confiar en Catalunya com a terra d'oportunitats", perquè aquest és el lloc idoni perquè "els projectes més ambiciosos es facin realitat".
Sánchez anuncia una IA de llenguatge espanyola, també en català
Per la seva part, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest diumenge que el seu Executiu treballarà en el desenvolupament d'un gran model fundacional de llenguatge d'intel·ligència artificial (IA) entrenat de manera específica en castellà i en les llengües cooficials de l'Estat, com el català, amb un codi "obert i transparent". En la iniciativa, participaran el Barcelona Supercomputing Center i la Xarxa Espanyola de Supercomputació, juntament amb l'Acadèmia Espanyola de la Llengua (RAE) i l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola.
“Aspirem al fet que Espanya jugui un paper rellevant en l'àmbit europeu internacional en el desenvolupament de la intel·ligència artificial”, ha proclamat el cap de l'Executiu espanyol en la seva al·locució davant la directiva de la patronal dels operadors mòbils (GSMA), organitzadors del MWC. Davant el repte que suposa la IA, el president espanyol ha subratllat la necessitat de reforçar el desplegament d'aquesta tecnologia en el sistema empresarial i científic i en el disseny de les polítiques públiques. Sánchez ha defensat un equilibri entre els avanços tecnològics i “una necessària visió humanista amb les quals evitar biaixos, prejudicis i un soscavament de la democràcia”.
Felip VI recorda les víctimes de l'incendi a València i breu part del discurs en català
Quant a Felip VI, ha iniciat la seva intervenció donant la benvinguda al president Peña, abans que a Sánchez, i ha dedicat unes paraules en record de les víctimes de l'incendi a València, qüestió sobre la qual ha anunciat que demà visitarà la zona del sinistre. Parlant breument en català, el Rei ha destacat el "plaer" de tornar a Barcelona pel MWC, quan "la ciutat es converteix en el centre internacional de les tecnologies mòbils", i ha felicitat l'organització per "superar-se cada any" amb més de 95.000 visitants i més de 2.500 empreses expositores.
El monarca espanyol ha animat en el seu discurs a donar suport a la transformació digital per a aconseguir més creixement i una major competitivitat de les economies, i, alhora, ha defensat que els avanços tecnològics no han de vulnerar la seguretat i els drets de cada ciutadà, destacant els reptes com el de la intel·ligència artificial. Davant les possibilitats que ofereix la tecnologia, Felip VI ha incidit en el fet que “ara més que mai, és necessari treballar junts per a garantir una connectivitat segura, estable i sostenible”.