Pere Aragonès ha viatjat aquest dimecres a Madrid amb un missatge molt clar: la solució al conflicte polític català passa per un referèndum d’autodeterminació. I així ho ha traslladat al mateix govern espanyol, que s’ha mobilitzat per a acollir-lo a la seva conferència al Club Siglo XXI. El president de la Generalitat ha reclamat valentia, ser “creatius i imaginatius” per a trobar la fórmula, però fer-ho. “Atreveixin-se a guanyar o a perdre”, ha desafiat dirigint-se als ministres que l'han vingut a veure. El dirigent republicà ha defugit el debat sobre la data de la pròxima reunió de la taula de diàleg, perquè ara el que toca és parlar de “propostes” i que "serveixi per avançar". Per la seva part ha garantit que l'aposta per la negociació és “honesta i sincera” i que la fa assumint “riscos importants” i evitant especular amb alternatives. Sense terminis però sense dilacions.

La conferència del president de la Generalitat al Club Siglo XXI és tota una tradició. Tots els presidents des de Josep Tarradellas l'han fet durant el seu mandat. Ha estat al bell mig de la capital espanyola, a tocar de l’estadi Santiago Bernabéu. I amb una important representació política. Hi ha assistit la mateixa portaveu del govern espanyol i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, i el ministre d’Universitats, Joan Subirats. Però també diputats al Congrés per Unidas Podemos, ERC, el PDeCAT i EH Bildu, però ningú de Junts ni la CUP. Hi han assistit altres personalitats, com el secretari general estatal d’UGT, Pepe Alvárez, o el director de l’Instituto Cervantes, Luis García Montero.

El president Aragonès ha estat a Madrid però el seu cap estava a Escòcia, en la via escocesa que ha assenyalat com a camí. La “transformació democràtica” que necessita Espanya, ha avisat, també passa pel “respecte a la voluntat majoritària de decidir el futur polític al nostre país de manera pacífica i democràtica”. Perquè justament aquest és l’”origen” del conflicte: la “incapacitat que han demostrat les institucions de l’Estat per a facilitar la demanda majoritària de la ciutadania, per decidir com volem viure, sense por i en llibertat”. Per això ha demanat “ser creatius i imaginatius per a trobar la fórmula de fer possible el referèndum”.

 

“L’Estat, qui defensa que Catalunya continuï formant part d’Espanya, ha d’atrevir-se. La imposició no portarà a cap victòria”, ha assegurat el cap del Govern, que ha interpel·lat directament el govern espanyol: “Atreveixin-se a guanyar un referèndum i atreveixin-se que puguin perdre”. Per això s’ha aferrat a la taula de diàleg, que ha insistit que és una “aposta sincera”. Però sempre que hi hagi propostes i continguts. “Especular, dilatar no és una opció que puguem assumir i només contribueix a posar dubtes sobre el procés de renovació”. 

Isabel Rodríguez en la Conferencia de Pere Aragonès en Madrid - ACN

Com ja va fer en el missatge de Sant Esteve, Aragonès ha defensat que el 2022 ha de ser l'any en què "s'ha de començar a desbloquejar el conflicte polític i en què l'aposta pel diàleg ha de donar els seus "fruits". En aquest context, Aragonès ha llançat diversos avisos al govern espanyol. El principal, que toca entrar en la concreció: “És moment de parlar de propostes sobre com solucionar el conflicte polític. Avui el que frena és que no hi ha proposta per part de les institucions de l’Estat”. Però també ha avisat que aquesta pot ser l'última oportunitat: “El PSOE i Podemos han de tenir molt clar que difícilment hi haurà una segona oportunitat si no es resol el conflicte polític ara i a través de les urnes”. I que, si no hi ha passos endavant, "no renunciarem al nostre projecte polític".

El president Aragonés ha acabat la conferència de la mateixa manera que l’ha començat: “Jo sempre acceptaré els resultats a les urnes. Si no és favorable, ho acceptarem. Com ho hem acceptat fins al moment. Però el que no estem disposats és a acceptar la renúncia a decidir. L’Estat ha d’atrevir-se a guanyar o perdre a les urnes”. I ha conclòs: “L’exercici del dret a l’autodeterminació és inevitable”.

 

"No se'n sortiran" contra la immersió"

Durant la conferència, el president Aragonès ha abordat altres qüestions, com la de la immersió lingüística. El dirigent republicà ha carregat contra la campanya de la dreta i l'extrema dreta espanyoles, que busquen "fracturar la societat catalana i sumar vots a la resta de l'Estat". Però també els ha advertit que "el català a l'escola no es toca" i que "no se'n sortiran". Però també ha carregat contra una "cúpula judicial molt polititzada", que ara ataca l'escola catalana però també ho ha fet amb l'Estatut o amb múltiples aprovades pel Parlament de Catalunya

"Transparència" sobre el 17-A

En la intervenció inicial i en el torn de preguntes també han aparegut les declaracions de l'excomissari José Manuel Villarejo que vinculen el CNI amb els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. Aragonès ha recordat que, malgrat la "credibilitat del personatge" i trobar-se immers en un procés judicial, el que ha dit és "extraordinàriament greu". Per això ha defensat la "màxima transparència" perquè no quedin ombres de dubte: "És la manera que tot quedi clar, perquè el que no es pot fer és dir que aquí no ha passat res".