Fa massa temps que la relació entre el Govern de la Generalitat i l'Estat va saltant de fotografia en fotografia, sense aprofundir en la negociació necessària per encarrilar la sortida del conflicte polític enquistat des de fa més d'una dècada. Aquest dimarts, Pere Aragonès ha viatjat fins la Moncloa amb la intenció de superar aquesta etapa i gratar més enllà del decorat. La reunió amb Pedro Sánchez, la primera entre els presidents català i espanyol des de fa un any i mig, ha durat més de dues hores i mitja, i ha estat el primer graó cap a la represa de la taula de diàleg, després que la setmana passada, el líder del PSOE desbrossés el camí amb els indults. Aragonès ha insistit en demanar una solució pels exiliats i que es trobi el marc legal per celebrar un referèndum d'autodeterminació. Conscient que l'aposta per explorar la negociació amb l'Estat genera dubtes de portes endins, líder d'ERC ha volgut deixar clar que "el Govern de Catalunya no renuncia a la independència". 


Aragonès durant la roda de premsa posterior a la reunió amb Sánchez. / Europa Press

De la trobada, precedida per la decisió del Tribunal de Comptes que Aragonès ha qualificat "d'acarnissament" i "aberració", n'han sortit dues concrecions en forma de data, no se n'esperaven més. La resurrecció de la taula de diàleg entre Catalunya i l'Estat tindrà lloc la tercera setmana de setembre, passades les vacances. Era la voluntat de la Moncloa, però a Aragonès li serveix per preparar-la amb garanties d'anar-hi amb prou unitat interna. Els equips dels governs català i espanyol treballaran en les properes setmanes en la metodologia i l'ordre del dia. Durant una roda de premsa posterior a la delegació del Govern a Madrid ha justificat que no la convocatòria no sigui immediata, sinó que s'esperi a després de vacances, perquè no van "a buscar només una imatge". "Si la volguéssim la tindríem aquesta setmana". Preguntat sobre possibles renúncies, el cap de l'executiu català ha raonat que el referèndum ja és un camí intermig, perquè dóna l'opció als del no, que la posició de màxims seria demanar que s'imposés la independència demà mateix. 

Si bé no ha confirmat qui integrarà la part catalana, ni si hi serà Oriol Junqueras, Aragonès ha recordat que quan va constituir-se es va acordar que fos una delegació amb rang institucional. Alhora ha apuntat que l'independentisme anirà auditant els resultats de la negociació amb l'Estat, tenint present que la CUP i Junts donen dos anys de coll a la via del diàleg. 

Una proposta d'Estat

"No serà fàcil, perquè no renunciarem, que ningú s'equivoqui, anirem amb tota l'ambició", ha avançat el president català, que ha reclamat al govern Sánchez "una proposta d'Estat per Catalunya". Aragonès ha recordat que el pacte que ERC va signar amb el PSOE per investir Pedro Sánchez preveia que l'acord al qual arribés la taula de diàleg seria validat pels catalans en una votació. "No hem fet tot aquest camí per tornar al 2010", ha puntualitzat. 

 

En paral·lel, al llarg d'aquest mes de juliol es convocarà la comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat, que és on s'aborden les qüestions de gesitó del dia a dia, com són els incompliments d'inversió pedents, els fons europeus o els traspassos de competències. Tal com ha avançat ElNacional.cat, Aragonès ha demanat a Sánchez que quedi clar que hi ha d'haver dos espais separats, que cal separar la negociació per la resolució del conflicte polític de fons i els temes de l'agenda autonòmica, que poden afectar qualsevol altra comunitat. 

La negociació més difícil en tota la història contemporània

En essència, la cita ha servit perquè el cap de l'executiu català exposés formalment a Sánchez que els dos punts irrenunciables de la part catalana són i seran l'autodeterminació i l'amnistia, així com "la fi immediata de la repressió". Si bé sobre aquest últim punt hi pot haver més marge d'actuació, pel que fa a les dues principals demandes, el govern espanyol no està disposat a cedir. Per tant, de sortida, les posicions d'una i altra banda segueixen a les antípodes. El propi Aragonès ha apuntat que "les diferències són evidents" i que ha constatat que "les posicions són allunyades". Ara bé, hi ha un canvi d'actitud i el compromís de treballar proactivament per buscar una solució que pugui satisfer-los a tots. "Serà la negociació més difícil en tota la història contemporània", admet el president. 

"Cal donar una oportunitat al diàleg, la negociació i la política", ha subratllat Aragonès, que ha situat l'informe del Consell d'Europa -que exigeix l'alliberament dels presos, la retirada de les euroordres i la fi de la persecució de líders polítics- com a aval per les seves reivindicacions. "El Consell d'Europa marca el camí", ha remarcat. 

Anticipar fissures internes

Aragonès té molt clar que és imprescindible treballar-se bé les aliances a Catalunya abans d'anar a la taula de diàleg amb l'Estat. És a dir, que no pot repetir-se la polifonia viscuda en l'anterior etapa, quan Junts per Catalunya, que llavors ostentava la presidència, recelava públicament d'aquest espai. Els junters, com la CUP, s'han compromès a respectar l'aposta per la via dialogada d'ERC, en tant que els republicans van quedar per davant a les eleccions del 14-F. El marge que hi donen és de dos anys, fins el 2023, amb la condició que aquest camí "no s'allargui innecessàriament". 

Els republicans reconeixen que serà extremadament complicat que la negociació fructifiqui, però insisteixen que és necessari explorar aquest camí, i fer-ho amb convicció, per guanyar aliats internacionals, ja que "la unilateralitat no té complicitats", asseguen des de presidència. 

Així doncs, abans de reunir la taula de diàleg al setembre, Aragonès citarà el sobiranisme a una cimera per traçar una estratègia conjunta. 

A la imatge principal, Aragonès i Sánchez reunits a Moncloa. / EFE