Nova trobada dels presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez i, de nou, a la Moncloa. Els dos polítics es reuniran aquest divendres per certificar la descongelació de les relacions entre els dos executius, que havien quedat en suspens arran del CatalanGate, l'escàndol provocat per l'espionatge de l'Estat contra dirigents independentistes amb Pegasus.


🟡 Reunió de Sánchez i Aragonès a la Moncloa | DIRECTE
 

La cita s'ha vist precedida aquesta setmana pel debat de política general al Congrés on s'ha fet evident fins a quin punt Catalunya i les reivindicacions independentistes han quedat apartades de les preocupacions de l'Estat. Amb tot, el PSOE no amaga la seva voluntat de lligar de nou la majoria parlamentària que li garanteix els vots dels republicans al Congrés. El mateix Sánchez ha tornat a recuperar les darreres setmanes l'interès per reunir la taula de diàleg.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va admetre dimarts passat en l'habitual roda de premsa dels dimarts que les expectatives sobre els resultats de la reunió són poques i així ho confirmen fonts de l'executiu hores abans de la trobada, tot assenyalant que la reunió ha de ser "més de fons que no de concrecions" i amb l'objectiu de poder constatar de primera mà quin és l'abast real de la voluntat de Sánchez i el seu executiu de resoldre el conflicte polític amb Catalunya.

Taula de diàleg

La darrera reunió dels dos presidents va ser el setembre de l’any passat en el marc de la primera trobada de la taula de diàleg. D’aquella cita va sortir el compromís de celebrar una nova reunió de la taula de diàleg a començaments d’any. Això no obstant, la taula va acabar desapareixent de les prioritats del govern de Pedro Sánchez, que els darrers mesos ha optat per primar -sense massa èxit- els seus compromisos electorals. En aquest context i mentre el Govern esperava que la Moncloa concretés una reunió per a la qual no arribava mai el moment, a finals d'abril va esclatar l'escàndol de Pegasus

La directora del CNI va reconèixer a la comissió de secrets oficials del Congrés que havien espiat diferents dirigents independentistes, entre els qual el mateix Aragonès, amb aquest spyware de fabricació israeliana dissenyat per combatre el terrorisme i el crim organitzat i al qual només tenen accés els estats. El president va reclamar el cap de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i les explicacions de Sánchez mitjançant una reunió cara a cara.

La consellera de presidencia, Laura Vilagrà, i el ministre Fèlix Bolaños, han celebrat les darreres setmanes dues reunions per preparar la trobada. A la primera, a Madrid, Vilagrà va demanar garanties abans de refer les relacions, a la segona, la passada setmana a Barcelona, es va aprovar un document marc per a les converses entre els dos executius que no aporta novetats però certifica per escrit un compromís de desjudicialització per part de l’executiu espanyol, així com la voluntat de convocar la taula de diàleg dos cops més abans que acabi l'any.

Junts, socis d'ERC al Govern, no ha amagat l'escepticisme amb aquesta descongelació de les relacions, que atribueix en exclusiva al sector republicà de l'executiu.