Des de juliol del 2021 només hi ha hagut un mes, el març del 2022, amb un registre de precipitacions considerades normals. Aquesta és una de les dades que ha exposat aquest migdia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per explicar que la sequera és ara mateix el problema més greu i urgent que ha de fer front Catalunya com a país, i el que més preocupa el seu govern. El president ha comparegut en roda de premsa, per presentar el procés d'elaboració de l'acord de claredat, i per exposar la situació de la sequera, davant la qual ha reclamat "màxima responsabilitat" a partits i institucions i ha cridat a "evitar bloquejos".

Aragonès ha recordat que aquesta falta de precipitacions se suma a un increment de les temperatures que ha contribuït a la pèrdua d'aigua per evaporació i ha advertit que tot plegat ha provocat una sequera més greu que la del 2008, la pitjor dels darrers 50 anys. Davant d'aquesta situació fa un mes el Govern va passar de la fase d'alerta a excepcionalitat a les conques del Ter-Llobregat i Muga-Fluvià, les que concentren la major part de la població.

El cap de l'executiu català, que ha assegurat repetidament que el Govern sap com fer front a aquesta situació, ha subratllat que és imprescindible continuar la construcció de noves infraestructures, noves dessaladores i noves potabilitzadores, i ha explicat que el 2023 l'executiu està avançant en la nova estació de tractament d'aigua potable al Besòs, l'ampliació de la dessaladora del Tordera i un nova dessaladora a la conca del Foix.

Ha assegurat que el Govern accelerarà les inversions, "algunes de les quals acumulen massa anys d'endarreriment", per estalviar aigua i fer un ús el màxim d'eficient. Amb tot, ha admès que els decrets adoptats el 2008 han permès superar els 32 mesos sequera, sense entrar fins ara en fase excepcionalitat.

En aquesta context, i després del fiasco de la cimera de partits, Aragonès ha fet una crida al consens. "La situació és greu i ens obliga a tots al màxim de responsabilitat, al govern, institucions i grups parlamentaris. Ens exigeix a tots la voluntat de sumar i allunyar-nos de bloquejos que només ens dificulta ser útils", ha advertit.

El president s'ha referit a mesures a llarg termini, a través del pla de gestió de les conques internes de l'ACA; a mitjà termini, "per disposar en pocs mesos de les infraestructures necessàries per revertir dificultats, singularment potabilitzadores"; i a curt termini "per aprofitar al màxim tota aigua i fer-ne un ús eficient, per així demorar al màxim l'entrada restriccions més severes". S'ha referit al traspàs de l'aigua del pantà de Sau a Susqueda; l'increment d'aigua regenerada al darrer tram del riu Llobregat; a la posada en marxa del rec comtal, tancat feia anys; a la recuperació de pous del Besòs, a la depuradora de Blanes...

Aragonès ha explicat que els pressupostos d'aquest any destinen més de 700 milions d'euros en infraestructures i millores per fer front sequera, i que es mobilitzaran recursos de l'ACA, romanents acumulat dels darrers anys,