Resistir amb només 33 diputats dels 135 del Parlament no és fàcil. Per més que ERC consideri que amb els pressupostos d'aquest any aprovats té aire suficient per aguantar el que queda de legislatura, a cada ple que passa els grups del Parlament s'encarreguen de recordar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, la fragilitat dels seus suports i la complexitat de la geometria variable en què ha decidit viure instal·lat. Fins i tot per aprovar el decret contra la sequera el Govern Aragonès ha hagut de suar la samarreta i aguantar la respiració fins el darrer instant sota una pluja de retrets de tot l'arc parlamentari. Finalment, el decret s'ha aprovat gràcies a l'abstenció dels 79 diputats de PSC, Junts, CUP i comuns. Només l'exdiputat de Vox Antonio Gallego, ara no adscrit, ha fet costat al Govern i ha sumat el seu sí al dels 33 diputats republicans, enfront el 19 vots en contra de PP, Cs i Vox.
La sessió de control al Parlament ha ofert a Aragonès el primer bany de realitat, després d'aterrar de la seva gira de 9 dies per Llatinoamèrica. Les acusacions sobre la incapacitat del Govern per negociar i arribar a acords li han plogut des dels escons dels comuns, els de Junts i el PSC, els tres grups en què l'executiu hauria de fonamentar la geometria variable que li hauria de permetre tirar endavant les seves propostes.
Toc d'atenció
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha insistit en la disposició a buscar acords amb el Govern, però ha exigit negociació i diàleg per consensuar les diferents carpetes. "Parlar, sempre; disposició a col·laborar, tota; imposicions, cap", ha advertit. En termes similars s'ha expressat el president del grup de Junts, Albert Batet, que ha acusat els republicans de fer un ús partidista i electoralista del Govern; o David Cid, dels comuns, que ha advertit que l'executiu d'Aragonès "no planifica, no dialoga, no acorda i sobretot no negocia".
El Govern ha hagut de recular i garantir que incorporarà els acords a què s'arribi amb els grups per lluitar contra la sequera. De fet, no tindrà més remei perquè el ple ha acordat que el decret es tramiti com a projecte de llei, la qual cosa permetrà incorporar-hi totes les esmenes que aprovin els grups. També aquesta votació ha evidenciat la solitud del Govern i s'ha acordat amb el vot a favor de tots els grups, tret dels 33 republicans i -de nou- l'exdiputat de Vox, que han votat en contra. En qualsevol cas, tant PSC, com Junts, CUP i comuns han deixat clar que l'abstenció que ha permès tirar endavant el decret contra la sequera era un toc d'atenció.
Múltiples fronts
Però la sequera no és l'únic front obert que té Aragonès. Junt al decret contra la sequera, els grups no perdonen a l'executiu la patinada del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, de participar a un acte electoral de Gabriel Rufián a Santa Coloma en què ERC va garantir el suport de la Generalitat per construir a aquest municipi una segona residència si ERC aconsegueix governar aquest consistori, feu històric del PSC i Núria Parlon.
Els grups retreuen igualment el decret de reestructuració del Cos dels Mossos que ha aprovat el conseller Joan Ignasi Elena o la gestió que Josep González Cambray, sobre qualsevol de les crisis que va encadenant. Però, a més, l'oposició no perdona al president de la Generalitat el resultat dels nou dies de gira per Llatinoamèrica, en què Aragonès no ha aconseguit que el rebés cap president després de visitar quatre països i després del fiasco de la reunió amb el president colombià, Gustavo Petro.
El president ha hagut d'escoltar com el popular Alejandro Fernàndez l'emplaçava a dedicar els diners de la política exterior a ajudar els empresaris en comptes "d'agafar-se unes vacances de nou dies pagades per tots i avergonyint propis i estranys". Per més que Aragonès ha reiterat, com va fer ahir el Govern, que s'havia reunit amb cinc ministres de tres països i ha atribuït les crítiques a la pretensió de les dretes d'impedir l'acció exterior del Govern, el cert és que els retrets dels populars no fan més que afegir-se a les crítiques del PSC i de Junts, que avui mateix s'ha tornat a escoltar durant la sessió de control.