En només dos dies la justícia espanyola ha fet públiques dues sentències que afecten de ple l'independentisme: la de la Mesa, feta pel TSJC, i la del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, dictada per l'Audiència Nacional.
Amb la inhabilitació dels exmembres de la Mesa i l'absolució de Trapero i la resta de la cúpula dels Mossos, el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha plantejat unes preguntes molt concretes: "Què hi fa el conseller Forn a la presó? Què hi fa la presidenta Forcadell a la presó? Què hi fan els presos polítics a la presó quan s'esta desmuntant la causa política contra l'independentisme?".
Aquesta és la reflexió que ha fet Aragonès en la sessió de control al Govern celebrada aquest dimecres al Parlament, des d'on ha celebrat l'absolució de l'excúpula de la policia catalana, però ha lamentat "el mal causat".
Aragonès també ha advertit que la sentència contra la Mesa "suposa un missatge clar als actuals membres de la Mesa" i els ha expressat el seu suport. "La millor manera per fer front a la repressió és l’amnistia, que ha de deixar a la gent decidir el seu futur. No hi ha alternativa al referèndum d’autodeterminació", ha reivindicat.
Defensa de la gestió de les restriccions
En les seves intervencions, el vicepresident ha fet front a les nombroses crítiques dels diputats de l'oposició, que han acusat el Govern de no donar una resposta a l'alçada per alleugerir les restriccions imposades als diferents sectors.
Així doncs, la portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, li ha reiterat la necessitat d'aprovar "mesures contundents" i un Pacte Nacional per la Salut. Aragonès ha respost que ampliaran els recursos "si els 40 milions d'euros no són suficients".
"Tenim 2.000 persones fent el seguiment de contactes. Vam aprovar un programa pel qual s’incorporaran unes 400 persones i estarem, aproximadament, amb 2.500 persones. Abans de la pandèmia només hi havia unes desenes. Hem passat de fer 5.000 PCR a la setmana a fer-ne 150.000. I també tenim la voluntat d’aprovar un pla de xoc en l’àmbit de l’emergència habitacional i de la renda garantida", ha detallat el coordinador nacional d'ERC.
Per la seva banda, el líder de l'oposició i de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha acusat l'Executiu de pujar els impostos, "contradient-se amb el que demanen al govern espanyol", en referència a la moratòria d'impostos demanada pel mateix Aragonès. També ha acusat Aragonès i el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, de "barallar-se" per representar el Govern a la conferència de presidents.
El vicepresident li ha recordat que el Parlament va aprovar suspendre el cobrament d’impostos que la Generalitat recapta. "Sembla que li interessa més el nom propi de qui representarà el Govern que el contingut. Estarà el seu partit al costat de la Generalitat demanant que arribin el màxim de diners del fons de recuperació europeu a Catalunya?", ha respost.
El líder del PSC, Miquel Iceta, ha preguntat sobre "a què ha dedicat" el Govern els 1.500 milions d’euros rebuts per part de l'Estat i li ha reclamat un pla per a la recuperació econòmica i el Pacte Nacional per la Salut. Aragonès ha afirmat que la distribució de diners aprovada per l'Executiu és pública i que ha anat, sobretot, a Salut, Educació i residències.
Mitjà, present al debat
Per la seva banda, el president del PPC, Alejandro Fernàndez, ha volgut preguntar a Aragonès sobre les crítiques de l'epidemiòleg Oriol Mitjà a la consellera de Salut, Alba Vergés, i el Govern. També li ha reclamat que rectifiqui i suspengui el tancament total de bars i restaurants.
Aragonès ha defensat que les mesures preses no són amb criteris polítics, sinó científics, i ha acusat el líder popular de ser "un aprenent de Donald Trump". "El que m’està demanant és que prescindim del consell científic sanitari", ha criticat.