Estar en funcions és com governar amb una mà lligada a l'esquena, amb el pilot automàtic. En aquests termes s'expressen des de l'entorn de Pere Aragonès per il·lustrar la situació en que es troba el candidat a la investidura i redoblar la pressió a Junts per tancar, sense més dilacions, un pacte per repetir la coalició. Si després del segon intent fallit fonts dels dos partits admetien que veien viable que l'entesa arribés abans de Sant Jordi, el pas de tortuga amb que segueix avançant la negociació torna a estirar el calendari. Ara, l'expectativa d'ERC passa per no dilatar l'acord més enllà del final de l'estat d'alarma, previst pel 9 de maig. Aragonès va entrar en escena dissabte per urgir Junts.
Els republicans prefereixen no verbalitzar cap data per no generar frustració, però mantenen que ja no hi ha motius per demorar més la negociació. N'hi ha una que és inamovible, la del 26 de maig, que és on hi ha fixat el precipici que duria Catalunya a noves eleccions. Cap dels dos implicats vol empènyer a la repetició electoral, sobretot davant del risc de perdre el 52% de vots independentistes del 14-F. Les eleccions madrilenyes del 4 de maig s'han erigit com un nou límit al calendari. ERC confia que Junts s'avingui a pactar abans del terrabastall a la capital. Que els junters hagin mogut el seu congrés, previst inicialment el 24 d'abril, al 7 i 8 de maig és una pista.
L'argument que esgrimeix ERC tant en públic com en privat és que Catalunya necessita la solidesa d'un govern fort i renovat que pugui entomar amb força i autoritat el tram final de la pandèmia i les crisis social, econòmica i psicològica que se'n deriven.
Sumar Junts sense perdre la CUP
El repte dels republicans és doble. No només han de convèncer Junts perquè passi de l'abstenció al vot favorable, sinó que han de trobar l'equilibri perquè la virtual aliança amb Junts no els faci perdre la CUP. Els necessita als dos per la investidura. Els anticapitalistes han reobert les converses amb ERC per veure com millorar l'acord assolit fa unes setmanes.
El pla de rescat promès per ERC durant la campanya i detallat en part en l'acord tancat amb la CUP no podrà començar a aplicar-se fins que hi hagi un govern en plenes facultats. Ara mateix, l'executiu funciona sota mínims, amb un vicepresident-amb-funcions-de-president que a la vegada està en funcions. Aragonès té pressa per ser proclamat president i poder governar per fi, un executiu dissenyat per ell. La seva voluntat és mantenir el seu perfil de president in pectore, amb una agenda farcida de compromisos institucionals. Això no vol dir, però, que no estigui al corrent de cada pas de la negociació. No només l'informen cada dia, sinó que ell mateix s'ha mostrat disposat a implicar-s'hi en primera persona.
Les negociacions han entrat en la fase decisiva. Després de més d'una vintena de trobades, ERC i Junts ha posat ja tota la carn a la graella, però no hi ha cap peça que hagi arribat al punt de cocció òptim. Des de la represa de la setmana passada, en la qual es va discutir una proposta de programa de govern suggerida pels republicans i que venia a ser la síntesi del programa electoral de tots dos partits, els contactes han seguit, a través d'intercanvis de documents i contrapropostes. Més enllà d'aquest apartat, i segons fonts coneixedores de la interlocució, s'ha abordat de manera incipient quina hauria de ser l'arquitectura del nou govern. Les arestes de com s'ha de concretar l'alternativa a la taula de diàleg si aquesta fracassa i l'estratègia compartida dels diputats independentistes al Congrés segueixen sense haver-se llimat.
Tres noves conselleries
El plantejament dels de Junqueras preveu canvis en les conselleries. Aragonès vol crear-ne tres de noves, la d'Acció Climàtica, la d'Igualtat i Feminismes i la d'Universitats. Això provocaria una reestructuració d'altres departaments, com el de Territori, que podria quedar absorbit, i des d'ERC no es descarta que pugui desaparèixer la de Polítiques Digitals, que va ser una aposta de Junts per Catalunya. Alhora, els republicans aspiren a incorporar a l'executiu un Comissionat Next Generation, que s'encarregui de gestionar els fons europeus de recuperació post Covid i que depengui directament del president Aragonès. Aquest és un dels punts que grinyola a Junts, que s'ocuparà de Vicepresidència i Economia i pretén quedar-se amb el paquet de les inversions europees.
La tornada de Setmana Santa no va donar l'empenta esperada a les negociacions. La nova setmana que ara arrenca serà determinant per comprovar si la cosa agafa ritme. Dimecres farà dos mesos de les eleccions. Mentrestant, el partit que les va guanyar, el PSC, segueix reclamant la presidència. Avui, amb una oferta a ERC per fer un nou tripartit.
A la imatge principal, Aragonès va trencar el seu silenci dissabte. / EFE