El físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas ha instat el Govern a deixar-se ajudar per experts externs en la gestió de la pandèmia. Arenas ho ha fet a través d'un tuit en què assegura que estan "a disposar" i ho faran de manera gratuïta.
"Us preguem que deixeu que us ajudin experts externs. És gratis, ens teniu a disposar. Debatem i consensuem solucions coherents òptimes, és urgent, el que ens ve és molt gros. Salvem vides", ha escrit.
Arenas ha recollit, doncs, una petició que ja va fer el passat 4 de gener l'epidemiòleg Oriol Mitjà, el qual va reconèixer estar "cansat, frustrat i avergonyit" per la gestió de la Covid-19. "No només per les mesures d'avui —deia aquell dia— també per les vacunes, la rave, el Nadal, les residències, els antígens, Ferrovial, i un llarguíssim etcètera". "Us prego que deixeu que us ajudin experts externs", va sentenciar.
Precisament, Arenas i Mitjà són dos dels 18 científics que han escrit un comunicat contra la reobertura de les escoles prevista per demà. "Recomanem amb caràcter d’urgència al Departament de Salut que retardi el reinici de l'activitat educativa en les pròximes setmanes, establint un pla adequat i que no deixi lloc a la improvisació als afectats", han escrit.
"En la situació epidemiològica actual a Catalunya creiem que el tancament temporal dels centres docents des de l'educació primària a la universitària i l'ús de l'educació per via telemàtica és la millor opció per evitar nous contagis i contribuir a la reducció de la incidència de Covid-19", han argumentat.
Petita treva
Tot i la gravetat de la situació epidemiològica de Catalunya, avui les dades han reflectit una petita treva. Ja fa setmanes que els indicadors del coronavirus estan en constant creixement al nostre país, però les dades d’aquest diumenge han baixat lleugerament i trenquen la tendència. En la darrera jornada, el risc de rebrot i els nous positius han baixat, però les dades continuen a uns nivells alarmants. A més, cal analitzar aquestes xifres amb precaució, ja que podria haver entrat en joc "l'efecte cap de setmana", quan els laboratoris abaixen el ritme de feina.
Segons les darreres dades del Departament de Salut, el risc de rebrot se situa en els 576 punts ( 64 menys que ahir) i l'Rt o índex de contagi també baixa fins a l'1,34, respecte a l’1,44 d’ahir. Això significa que cada 100 persones en contagien 134. Es tracta d’una dada negativa, ja que per tenir la transmissió de Covid controlada caldria que aquest nombre estigués per sota d’1.