El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha demanat als grups parlamentaris que reivindiquin al Congrés dels Diputats la necessitat de mantenir els fons extraordinaris per la covid en els Pressupostos Generals de l'Estat que s'estan tramitant a hores d'ara, una reivindicació que Junts va fixar des d'un inici com a condició indispensable per a entrar a negociar els comptes espanyols, i que com no s'ha donat, ha estat un dels motius per presentar una esmena a la totalitat.
"És important explicar i reivindicar la necessitat d'aquests fons extraordinaris", ha dit aquest dijous Argimon durant el ple del Parlament, en el marc d'una interpel·lació de la diputada de Junts Titón Laïlla sobre la transformació del sistema sanitari.
En aquest sentit, el conseller també ha parlat dels pressupostos de la Generalitat, dels quals ha afirmat que té plena confiança en què l'Executiu està fent un esforç molt important per les partides de salut, "però també hi ha una part del pressupost que va molt lligat als fons extraordinaris que crec que també és molt important explicar la seva necessitat i reivindicar-la", ha reiterat.
Precisament ahir mateix durant la sessió de control al Govern al Parlament, el conseller d'Economia, Jaume Giró, va fer el mateix reclam, demanant als grups catalans que pressionin perquè el govern espanyol inclogui aquests fons en els comptes que s'estan tramitant al Congrés, uns fons que va descriure com a fonamentals per gestionar l'any vinent.
Així mateix, Argimon també ha demanat més finançament per al sistema sanitari català, ja que considera que hi ha un infrafinançament a Catalunya i arreu, i ha explicat que l'OMS fa poc més d'una setmana va assenyalar la necessitat d'entendre la salut com una inversió i no com una despesa.
Per últim, ha apostat per reforçar les polítiques de prevenció i promoció de la salut, i també ha defensat caminar cap a un sistema més integrat, en el qual l'atenció primària tingui un paper destacat.
Protonteràpia
En la mateixa sessió del Parlament el conseller també ha contestat a una altra interpel·lació sobre el funcionament del sistema sanitari presentada per la diputada de Cs Anna Grau, que ha preguntat si la Conselleria deriva malalts de càncer a altres estats europeus per rebre protonteràpia enlloc de fer-ho a Madrid.
Argimon ha explicat que Catalunya porta molts d'anys aplicant protonteràpia i derivant a l'estranger perquè era el protocol establert. I ha explicat que l'any 2020 va entrar en la cartera de serveis i que Catalunya va demanar que s'incloguessin els centres de Madrid.
"Derivem i derivarem en primer lloc a Madrid, en aquests dos centres. Ja hem començat. No voldria que miréssim si és Madrid o un altre lloc, no és això. Sí que és cert que hi ha centres europeus que tenen molta tradició i experiència, i els portem utilitzant nosaltres, Madrid i altres comunitats des de fa anys", ha afegit.