La flamant presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, demana una mica de paciència per trobar les fórmules tècniques necessàries que han de possibilitar l’ús del català a la cambra baixa, tal com es va acordar amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Tot i que s'hi va comprometre en el seu discurs d’obertura de la quinzena legislatura —va afirmar que es podria utilitzar “des d’aquesta sessió constitutiva”—, Armengol ha constatat que el seu objectiu és fer-ho “al més aviat possible” i partint de “la capacitat de consens i diàleg” amb els grups parlamentaris. “M’hi bolcaré, però he de tenir espai per reunir-me amb els grups parlamentaris, buscar acords i començar a treballar perquè l’ús [de les llengües cooficials] sigui una realitat al Congrés dels Diputats”.
En entrevistes efectuades a la Cadena SER i Televisió Espanyola (TVE), l’expresidenta balear ha reconegut que desplegar l’ús del català, el basc i el gallec a la cambra baixa “té les seves complexitats”. “Hem de veure'n les possibilitats, la realitat que tenim i parlar-ne amb els serveis tècnics de la cambra”, ha contestat a la pregunta de com s’efectuarà el desplegament tècnic. Amb tot, Armengol ha insistit que fer servir aquestes llengües al Congrés “és un fet de normalitat democràtica”. “El Congrés ha de representar l’Espanya real i una de les grans forces del nostre país és la seva diversitat i riquesa lingüística”, ha afirmat.
Armengol allunya l’escenari de repetir les eleccions
La presidenta de la tercera institució de l’Estat ha refredat la possibilitat d’una repetició electoral després de sortir escollida gràcies al suport de 178 diputats. De fet, considera que el bloc plurinacional que ha permès la conformació de la Mesa del Congrés dels Diputats “marca el camí” per a una hipotètica investidura. Tot i això, no s’ha volgut mullar sobre els temps i els ritmes per convocar un hipotètic ple per elegir president.
En aquest sentit, Armengol ha apel·lat a les rutines institucionals i ha recordat que ara li toca al rei Felip VI convocar els grups parlamentaris per observar quin candidat té més opcions per sortir investit: “El rei té la competència per fer les reunions i veure quin candidat pot tenir la majoria. No li puc fixar els temps. Les negociacions s’hauran de teixir després entre les diferents forces polítiques”, ha assegurat Armengol en un discurs plenament neutre i institucional. Tampoc ha volgut respondre sobre la possibilitat de tramitar la llei d’amnistia i l’encaix jurídic que podria tenir: “Jo puc garantir que s’ha de marcar el compliment de la llei, de la norma i del reglament de la cambra. Estic encantada amb el cos de lletrats”.
Primer dia com a presidenta
Armengol viu aquest divendres el seu primer dia sencer com a presidenta del Congrés dels Diputats. En l’agenda institucional, aquest matí comunica al rei Felip VI que les Corts estan constituïdes i al migdia reuneix per primera vegada la Mesa del Congrés dels Diputats. Segons ha explicat, “s’ha de posar en marxa la maquinària i la institució ha de caminar a un ritme ràpid”.