Comença a haver-hi malestar entre els socialistes. El Govern balear de Francina Armengol ha censurat el president espanyol, Pedro Sánchez, i ha demanat el reconeixement del Sàhara Occidental. "Sempre hem estat compromesos amb el respecte dels drets humans i el poble sahrauí fa massa anys que és en una situació de molta injustícia. Estem al seu costat, han de respectar-se els drets humans de la població sahrauí i les diferents mesures que s'havien assenyalat, que haurien de permetre el reconeixement del mateix poble i de tots els drets que això porta aparellat", ha subratllat el portaveu de l'executiu insular, Iago Negueruela.
De manera similar es va manifestar la mateixa Armengol dissabte passat, quan va piular que "el poble sahrauí es mereix viure en pau i llibertat". "Soc conscient que vivim temps complicats, però ara, més que mai, és important respectar i defensar un dels valors més universals: els drets humans. Des del cor, tot el meu suport a les famílies i el poble sahrauí", va expressar la presidenta balear a Twitter l'endemà que Sánchez cedís al Marroc i enterrés l'autodeterminació del Sàhara Occidental. És ben sabut que Armengol manté una estreta relació amb la gent del Sàhara Occidental.
Per la seva banda, Negueruela ha reiterat aquest dilluns el "suport" del Govern balear al poble sahrauí i ha demanat que l'executiu espanyol expliqui "clarament què significa aquesta estratègia". "Veurem exactament què implica aquesta decisió per fer pronunciaments, sobre els quals aquest Govern sempre ha estat clar i contundent de suport al poble sahrauí", ha conclòs. D'aquesta manera, la institució se suma a tot un seguit de partits i grups parlamentaris que demanen explicacions al president espanyol. A més, és remarcable com membres del PSOE balear van participar en una concentració d'unes 200 persones davant la delegació del govern espanyol a Palma per expressar la seva disconformitat amb el canvi de postura de l'executiu central respecte del Sàhara Occidental.
Aquesta disconformitat també l'han expressat molts altres agents implicats en el conflicte: partits, grups parlamentaris, institucions, diplomàtics, organitzacions no governamentals... Per una banda, els socis de Sánchez en el govern espanyol. Per una altra, el Front Polisario i Algèria. Finalment, la Unió Europea, que ha fet un toc d'atenció a l'estat espanyol per recordar que la solució al conflicte passa per les resolucions de l'ONU. Tanmateix, el PSC de Salvador Illa ha sortit en defensa del president espanyol.