La secretària general del PSIB-PSOE i presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ha exigit a la presidenta del govern de les Illes Balears, Margalida Prohens que "trenqui tots els acords amb Vox" i faciliti la sortida del president del Parlament, Gabriel Le Senne, protagonista de la sonada polèmica per trencar la foto d'Aurora Picornell, afusellada pel franquisme, a la cambra. Així ho ha afirmat Armengol durant el tradicional sopar d'estiu de la Federació Socialista de Mallorca per a tancar el curs polític 2023-2024, celebrat a Muro, amb més de 400 afiliats i simpatitzants de totes les agrupacions de l'illa. 

L'actual panorama polític estatal està marcat per l'anunci de la sortida de Vox dels governs autonòmics on havia coalicionat o signat pactes d'estabilitat amb el PP, amb motiu de l'acord entre els populars i el govern espanyol per repartir menors migrats arribats sols a Canàries i Ceuta. Un fet que "demostra el fracàs absolut dels pactes amb l'extrema dreta", segons ha valorat Armengol, qui ha instat la presidenta Prohens a trencar "tots els acords amb Vox" a les Balears, en totes les institucions i a donar suport a la revocació de Gabriel Le Senne com a president del Parlament. Una maniobra que, ha recordat a la dirigent 'popular', "és a les seves mans", ja que bastaria que el PP donés suport al procediment de revocació del president que ja s'ha posat en marxa per part de l'esquerra i que s'hauria de votar al setembre —si bé pretenen convocar un ple extraordinari abans de les vacances per votar-ho—.

"Vam dir fa un any que Vox no podia entrar a les institucions democràtiques, i el PP no ens va fer cas; ara es mostra que ha estat un fracàs absolut", ha incidit la secretària general del PSIB, en referència a una gestió que ha motivat "el caos i la mobilització social", per les manifestacions ja celebrades amb motiu, segons ha continuat, de les polítiques dutes a terme per PP i Vox en matèria de Memòria Democràtica, llengua i cultura. PP i Vox, si bé no han governat en coalició a les Illes, van signar un acord d'investidura de Prohens, amb un programa de mesures compartit i que donava la presidència del Parlament a Vox.

 Armengol ha exigit que la sortida de Vox de les institucions vagi aparellada de la reversió de les polítiques "retrògrades" que han "atacat" una societat "que necessita polítiques de progrés", segons ha argumentat la líder socialista balear. En aquest sentit, la dirigent socialista ha citat el pla de "segregació" lingüística a les aules, que PP i Vox ha tirat endavant com un compromís dels de Santiago Abascal, sense que això figurés en el programa electoral del PP de les Balears. Tot i la ruptura, Prohens va afirmar ahir que la mesura a l'ensenyament continuaria endavant.

En el mateix pla ha situat així mateix Francina Armengol la derogació de la llei de memòria democràtica, el tràmit de la qual s'ha pres en consideració en el Parlament, i que ha exigit parar. "És vergonyós que a les Balears es derogui aquesta llei, mentre que la imatge que es dona del Parlament és la del seu president esquinçant un retrat de 'Les Roges del Molinar'", ha subratllat.

Prohens insta Le Senne a dimitir, però el seu vot està en l'aire

Després del trencament dels governs PP-Vox, és cert que Prohens va reclamar la dimissió del Gabriel Le Senne per coherència: "No s'entendria una altra cosa", va afirmar aquest divendres la presidenta balear. "Abascal ahir va ser clar i va dir que es trencaven els governs. Aquí no hi ha govern, l'única contraprestació va ser la presidència del Parlament", va assenyalar Prohens. Amb tot, l'ultra s'ha aferrat al càrrec i ha afirmat que no té previst dimitir. Després que Vox hagi retirat el suport a l'executiu balear, tant el PSIB com Més per Mallorca s'han oferit a arribar a acords amb el PP. Amb tot, el PP balear encara no ha afirmat què votaria quan arribi el ple convocat per les esquerres per treure la presidència del Parlament a Vox.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!