El cas Koldo torna de ple al Congrés dels Diputats. Aquest dilluns de ressaca electoral després del 12-M ha estat copat a la Carrera de San Jerónimo per la gestió del Govern de les Illes Balears durant la pandèmia de coronavirus. El plat fort ha arribat a la tarda amb la compareixença de l’expresidenta balear i actual presidenta de la cambra baixa, Francina Armengol, en la comissió d’investigació de les mascaretes. Armengol ha volgut deixat clar que coneixia Koldo García com a assessor de l’exministre José Luis Ábalos, però ha desmentit que parlés amb ell sobre la compra de mascaretes a l’empresa Soluciones de Gestión, la que està en l’epicentre de la suposada trama. De fet, ha puntualitzat que no ha conegut el nom de l’empresa fins als darrers mesos. “Vull ser sincera, no recordo totes les comunicacions de fa quatre anys i, per això, no descarto que entre aquelles persones estigués el senyor García. Però el que puc descartar amb total seguretat i rotunditat és que parlés amb aquest senyor de la contractació de cap empresa”, ha assegurat. “Jo no ho he fet mai, amb ell ni amb ningú”, ha afegit.

📝 L’equip d’Armengol la defensa del cas Koldo i assenyala el ministeri d’Ábalos

📝 Armengol assenyala el PP i contraataca pel cas Koldo: “No deixaré que taquin el meu nom”

 

 

Sobre la seva relació amb Koldo García, Armengol ha reconegut que el coneixia perquè era assessor del ministre Ábalos (igual que coneixia altres assessors) i el va acompanyar en alguns actes a les Balears. “Algunes vegades he tingut alguna comunicació amb ell”, ha afegit, però ha tornat a deixar clar que “en cap cas” hi ha parlat sobre la compra de mascaretes. I ha insistit: “En cap moment, ningú va rebre ordres o va pressionar perquè es comprés” a Soluciones de Gestión, sinó que, simplement, “hi havia una necessitat, va arribar una proposta, es va valorar tècnicament i es va tancar l’operació”. A més, ha explicat que les Balears no van comprar a aquesta empresa en una segona ocasió que els va oferir material sanitari. També ha retret al PP que hagi presentat documents de l’expedient “de manera aïllada i sense context” per construir el relat que les mascaretes eren “fake”. “És una bola”, ha replicat, ja que “les mascaretes servien, no és cert que fossin inútils”.

També ha relatat que tots els contactes de subministraments que arribaven “es canalitzaven cap als responsables del Servei de Salut”, que eren els encarregats d’avaluar la “conveniència i viabilitat” de cadascuna de les operacions. Finalment, les decisions les prenien els “òrgans de contractació de manera autònoma i amb criteris tècnics”. A més, Armengol ha assenyalat que “tots els detalls” de l’expedient en qüestió els ha conegut “ara per informar amb el millor rigor possible”, ja que ella “no estava en la tramitació d’expedients, sinó en la presa de decisions de pes”. I ha concretat que, per exemple, va parlar amb el ministre José Luis Ábalos per “tancar ports i aeroports”, amb la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, pels ERTO i amb la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, per “les ajudes a empreses”.

El PP acusa Armengol de “prevaricar”

Durant la seva intervenció, el portaveu del PP a la comissió, Elías Bendodo, ha acusat Armengol de “prevaricar” per haver certificat la recepció de les mascaretes. “Poca memòria i poca veritat”, li ha etzibat, i ha lamentat el “desprestigi” pel Congrés que la presidenta hagi comparegut. Aquesta ha sigut la segona vegada que una presidenta de la cambra baixa ha estat citada en una comissió d’investigació: la primera va ser la popular Ana Pastor, que el 2019 va comparèixer com a exministra de Foment per donar explicacions sobre l’accident ferroviari de Santiago de Compostel·la del 2013.

Bendodo ha retret a Armengol que “gràcies a les gestions del seu govern, la trama va avançar i va poder entrar en altres administracions” i l’ha acusat en més d’una ocasió de no haver dit la veritat. L’expresidenta balear s’ha defensat: “El seu relat és fals, vostès ja han plantejat una acusació, és una bola que s’han muntat”. Més tard, ha reprovat als populars que hagin fet un “relat de condemna” sobre ella des del primer moment només perquè és presidenta del Congrés.

ERC critica la “batalla bipartidista bruta” i interroga Armengol sobre els “punts claus” de la història

Per part dels socis d’investidura de Pedro Sánchez, a banda del PSOE i Sumar, l’únic partit present a la comissió ha sigut Esquerra Republicana. El diputat Francesc-Marc Álvaro, que ha volgut “aclarir alguns punts claus de la història”, ha interrogat Francina Armengol sobre la seva “impressió” quan va esclatar el cas Koldo i si va parlar amb José Luis Ábalos sobre aquesta qüestió i sobre l’entrada de la UCO de la Guàrdia Civil al Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut). Álvaro ha criticat la “batalla bipartidista bruta” entre el PP i el PSOE que hi ha hagut en aquest cas.

Armengol ha assenyalat que, en llegir les notícies sobre la presumpta trama de corrupció, va pensar que el seu govern “hauria estat víctima”, va preguntar a la seva consellera de Salut si havien comprat aquestes mascaretes i ha respost que “mai” va parlar amb Ábalos sobre el tema. Amb ell tenia “més relació com a ministre que com a secretari d’Organització del PSOE”, ha apuntat, tot i que ha reconegut que “tampoc va visitar gaire les Illes Balears”. Això sí, va negociar amb Ábalos “directament” el tancament de ports i aeroports. Francesc-Marc Álvaro també li ha preguntat si “no veu estrany que ningú li reportés” que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil havia entrat a l’IB Salut. “No li van donar importància perquè tenien la tranquil·litat absoluta no havien fet res malament”, ha replicat Armengol.

L’exdirector general de l’IB-Salut reconeix que l’abril de 2020 va parlar amb Koldo García

Al matí, abans d’Armengol, ha estat el torn de Manuel Palomino, el director de Gestió i Pressupostos de l'IB-Salut els primers mesos de la pandèmia, que ha reconegut que l’abril de 2020 va rebre una trucada del Ministeri de Transports per saber si necessitaven mascaretes, donat que anaven a fer una gran compra, i li van passar el telèfon de Koldo García. Koldo li va trucar i el va posar en contacte amb Íñigo Rotaeche, responsable de l’empresa Soluciones de Gestión. “A partir d’allà, se’l posa en contacte amb la Sotsdirecció de Compres i se segueix el procediment habitual”, ha relatat. Finalment, l’IB-Salut li va comprar mascaretes per valor de 3,7 milions d’euros. A més, ha assenyalat que, “en el pitjor moment de la pandèmia”, es va arribar a contactar amb “més de 73 empreses”.

Aquest dilluns també ha estat el torn de qui va ser portaveu del Govern d’Armengol, Iago Negueruela, que ha insinuat que l’actual executiu del PP, presidit per Marga Prohens, ha deixat caducar l’expedient de reclamació. Durant la seva compareixença, s’ha escudat en la interlocutòria de l’Audiència Nacional, que conclou que les suposades pressions que la presumpta trama va fer sobre l’actual Govern balear podrien haver “tingut efecte” perquè la reclamació que va iniciar l’executiu socialista decaigués.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!