ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

La compareixença del president Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats ha estat marcada per un anunci: l'enviament directe d'armes a la resistència d'Ucraïna, com ja estan fent molts països europeus. Una qüestió que ha dividit els socis del govern espanyol. Però també l'independentisme. A favor s'hi posicionen clarament Junts per Catalunya i el PDeCAT. En contra ho ha fet la CUP. Enmig s'hi ha situat Esquerra Republicana, amb un Gabriel Rufián que ha fet equilibris i ha expressat els seus dubtes. 

En la seva intervenció davant l'hemicicle, el portaveu d'ERC ha fet servir arguments a favor, fent referència al dret a la legítima autodefensa. "Una autodefensa que ja van exercir els antifeixistes al carrer al meu país. Si la comunitat internacional hagués donat suport a aquests antifeixistes, segurament avui Franco seria un colpista oblidat i aquest un país millor", ha justificat Gabriel Rufián. Però també ha defensat que "hi ha alternatives a les armes i als tancs", mesures més eficaces. En declaracions posteriors als periodistes, ha mirat d'aclarir la posició: "Com a antimilitarista mai estaré a favor de l'enviament de més guerra a una guerra (...) Primer de tot hauria de passar per la seu de la sobirania nacional. No és una decisió que es pugui prendre a la lleugera".

 

La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, no hi ha fet cap referència, tot i que ha sostingut que "proclamar 'no a la guerra' sense res més és igual a no fer absolutament res". Però fonts de la formació remarquen que hi estan a favor. Aquest mateix matí, la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, ha defensat que és una opció que s'ha de "contemplar" en aquest escenari. "No sempre, quan el conflicte es posa tan cru, aniràs amb un lliri a la mà", ha assegurat Alsina. En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, que ha donat ple suport a la mesura anunciada aquest matí pel president del govern espanyol. Ha defensat que les mesures impulsades per la Unió Europea i l'OTAN són "necessàries". Bel també ha estès la mà per treballar en mesures econòmiques per fer front als efectes del conflicte.

 

La CUP s'hi ha posicionat clarament en contra. El diputat Albert Botran ha volgut posar en el centre "la seguretat de les persones". En aquesta línia, el cupaire ha defensat que el camí de la pau "ha de passar per la retirada de les tropes russes" d'Ucraïna, però també per la fi de "l'escalada militar i l'enviament d'armes i tropes a Ucraïna" per part de l'OTAN.

 

Més enllà de les armes

Més enllà de l'enviament de les armes, Gabriel Rufián ha demanat a Pedro Sánchez que impulsi altres mesures a les institucions europees, com la persecució i retenció d'actius a l'estranger dels oligarques russos que donen suport a Putin. També que proposi un new green deal que permeti superar la dependència europea del gas i el petroli de Rússia. El portaveu republicà ha criticat el president rus, que ha qualificat d'"ultradretà, ultranacionalista i sàtrapa", però també contra l'OTAN, que ha avisat que no és "l'exèrcit d'alliberament". I ha conclòs la intervenció rebutjant qualsevol comparació entre Ucraïna i Catalunya, més enllà de l'aposta "pel diàleg i la diplomàcia".

Per la seva part, Míriam Nogueras, vestida amb els colors ucraïnesos, ha advertit que tant l'OTAN com la Unió Europea "s'han de posar les piles" en aquest conflicte. "Farà autocrítica Occident sobre per què s'ha arribat a aquesta situació?", s'ha preguntat la portaveu de Junts. També ha enviat un dard a Brussel·les: "Menys Borrells i més Von der Leyens".