Arnaldo Otegi no serà el candidat de Bildu a les pròximes eleccions legislatives al País Basc. Així ho anunciarà ell mateix en la reunió que aquest dilluns hi ha prevista de la mesa política d'EH Bildu, el seu màxim òrgan de direcció. Ho avança El Correo, el mateix mitjà que va avançar que el PNB no apostaria per repetir amb Íñigo Urkullu com a candidat a lehendakari i sí que ho faria per Imanol Pradales. Segons el mitjà citat, aquest dilluns es confirmarà la seva renúncia perquè considera que hi ha altres opcions més adequades per encapçalar la candidatura de l'esquerra abertzale a les eleccions que, amb tota probabilitat, es convocaran a principis de març.

Els dos noms per encapçalar Bildu

Otegi ja havia anat donant pistes sobre el seu futur en unes eleccions al Parlament Basc. "Ja he pres la decisió", va dir el dilluns passat, quan va subratllar que en els pròxims dies exposaria els seus punts de vista. A més, en dues entrevistes a Gara i a Ràdio Euskadi ja va assegurar que si havia de ser el candidat, ho seria, però que hi havia "banqueta". "La meva decisió es basarà en factors familiars", va dir Otegi, recordant que "fa molts anys que milita" i que això "també suposa un desgast per a la família". Ara, els dos noms que Bildu té sobre la taula per substituir l'anterior cap de llista, Maddalen Iriarte, són les dues parlamentàries de Bildu Nerea KortajarenaOihana Etxebarrieta. La primera és la nova portaveu parlamentària, mentre que la segona és llicenciada en periodisme i responsable de la secretaria femenina de Bildu. 

Segons El Correo, la majoria dels seus companys tenen clar des de fa temps que no ha de ser candidat i que s'ha d'apostar per una bicefàlia similar a la del PNB i Esquerra Republicana. Otegi dirigint el partit, mentre que una altra persona no tan vinculada amb el passat de l'esquerra abertzale encapçalant la candidatura. De fet, és la mateixa fórmula que Bildu va apostar l'any 2012, amb Laura Mintegi, o el 2016 i el 2020 amb Iriarte. La diferència és que ara Otegi sí que es podia presentar, després d'haver sortit de la presó i haver acabat les seves penes d'inhabilitació. 

A més, també es preveu que Otegi segueixi sent el principal referent polític de Bildu, juntament amb dirigents com Gari Mujika, Pello Otxandiano, Unai Urruzuno, Larraitz Ugarte, Sonia Jacinto, Miren Zabaleta, Arkaitz Rodríguez o David Pla. Alhora, apostant per una coordinació a nivell estatal i europeu amb Esquerra Republicana. De fet, en les passades eleccions al Senat, els dos partits van anar plegats, mentre que al Congrés voten pràcticament el mateix. El lideratge d'Otegi a Bildu és indiscutible i, per això, als seus 65 anys es presentarà a la reelecció del congrés de Bildu, que ha avançat de cara el pròxim setembre. 

Xoc PNB-Bildu

Bildu també busca perfils més joves i femenins i un exemple són les candidatures de María del Río, Rocío Vitero o Laura Aznal per governar Bilbao, Vitòria i Navarra en les passades eleccions del 28 de maig. Busquen cares noves sense vincles amb el passat de l'esquerra abertzale i que reforcin una imatge innovadora del partit. A més, al partit hi ha tres reflexions: la militància veu amb millors ulls que la llista l'encapçali una dona; que es pot arriscar tenint en compte els bons resultats de les últimes eleccions; i la decisió del PNB de prescindir del lehendakari Urkullu per buscar competir contra Bildu. A més, el Constitucional encara té pendent decidir si repeteix el judici contra Otegi pel cas Bateragune. 

La decisió sobre qui ha de liderar la llista de Bildu i amb qui haurà de competir el pròxim candidat del PNB, Imanol Pradales, es durà a terme el desembre, amb la militància tenint l'última paraula. Mentrestant, els d'Otegi poden presumir d'empat tècnic amb els nacionalistes bascs. El passat 28 de maig el PNB va guanyar Bildu per poc menys de 3.000 vots, mentre que el passat 23 de juliol l'esquerra abertzale va fer el sorpasso als nacionalistes bascs amb menys de 1.000 vots i un diputat més. Alhora, l'última enquesta de Sigma Dos situava Bildu per sobre del PNB, amb 27 contra 25 diputats, amb els 13 escons del Partit Socialista d'Euskalerria (PSE) jugant un paper clau. Caldrà veure quin efecte té el revulsiu d'Imanol Pradales, amb qui el PNB busca una candidatura més jove, fresca i que remunti els resultats de les últimes eleccions. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!