L’arquebisbe de Tarragona i primat, Joan Planellas, va visitar el Centre Penitenciari de Mas d’Enric, al Catllar, aquest diumenge al matí, coincidint amb la proximitat de la festa de la Mare de Déu de la Mercè, protectora dels presos i captius. Planellas va celebrar missa, a la que hi van assistir els interns que ho van desitjar, entre ells Carme Forcadell, la presidenta del Parlament tancada en aquesta presó, que ho va fer des de la primera fila.
L’arquebisbe va poder parlar llargament amb Carme Forcadell, com va fer el seu predecessor, Jaume Pujol, que també havia visitat la presidenta del Parlament a Mas d’Enric.
El nou arquebisbe de Tarragona, ja va deixar clara la seva posició sobre els presos polítics assenyalant que "és un drama que polítics pacífics siguin a la presó”. Planellas es mostrava partidari del “perdó, davant el fet real que uns pensen radicalment una cosa i els altres radicalment una altra. Altrament no podrem tirar endavant”.
El mateix han fet els bisbes que tenen presos polítics en centres penitenciaris a les seves diòcesis. El bisbe de Vic, Romà Casanova, ha visitat els presos de Lledoners; el de Girona, Francesc Pardo, ha estat a Puig de les Basses amb Dolors Bassa i és un dels bisbes que més contacte ha tingut amb els seus familiars. El de Solsona, Xavier Novell, també ha visitat els presos a Estremera, abans del trasllat a Catalunya. També han visitat els presos els abats de Montserrat i de Poblet, a més d'altres sacerdots i religiosos.
Santa Tecla i eleccions
Planellas també s’ha estrenat avui presidint la missa de Santa Tecla, patrona de Tarragona i dia gran de la festa major de la ciutat. A l’homilia, llarga i crítica, no ha defugit l’actualitat, informa Catalunya Religió. “Abocats a unes noves eleccions, continuen ajornats els problemes i les grans qüestions socials i materials que s’haurien d’afrontar de forma urgent”.
L’arquebisbe s’ha preguntat per la voluntat dels polítics. “Hi ha voluntat de diàleg humil i sincer, amb capacitat de renúncia per part de tots i amb el propòsit de saber-nos perdonar les ofenses? Hi ha voluntat de respecte mutu, reconeixent els drets i els deures legítims que, fins i tot, venen recolzats per la mateixa Doctrina Social de l’Església? Hi ha voluntat de saber escoltar a l’altre, a aquell que no pensa com jo penso?”. Com a proposta, ha recordat que el papa Francesc afirma que “escoltar és més que sentir”.
Resposta política urgent
Entre la llista de problemes que demanen resposta política i social urgent ha esmentat “el drama de la immigració que fuig de la fam, de la guerra i de l’extrema pobresa”, perquè “gairebé cada dia n’hi ha que moren enmig d’aquest nostre mar llatí”. També els menors no acompanyats, els sense sostre, la precarietat laboral dels joves, l’atur o les diverses formes de “dependència entre els joves, amb l’ús i abús de substàncies estupefaents, alcohol, problemes d’anorèxia o bulímia, de ludopatia o d’addicció a Internet”. També ha citat “la violència contra les dones i contra els nostres infants i els no nascuts” i les “víctimes d’abusos sexuals durant la seva infantesa”.
Planellas, que també és el president de la Conferència Episcopal Tarraconense ha demanat a la comunitat cristiana “un amor concret, no d’idees” i ha desafiat a cadascú a fer-se aquesta pregunta a diari: “quantes llàgrimes he eixugat avui?”.
Alhora, l’arquebisbe Planellas ha recordat que aquestes actituds “no es compren” i que “l’ànima d’una comunitat es mesura per la forma com aconsegueix unir-se per acarar els moments difícils, d’adversitat, i per a mantenir ben viva l’esperança”.