L'arquebisbe de València, monsenyor Enrique Benavent, ha presidit la missa funeral que s'ha celebrat aquest dilluns a la catedral de València en homenatge de les 222 víctimes mortals i els quatre desapareguts que va provocar la DANA al País Valencià el passat 29 d'octubre. Davant la presència de 400 familiars de les víctimes, els reis i diverses autoritats estatals, autonòmiques i locals, l'arquebisbe ha fet una crida a evitar les "divisions" per tal de superar les conseqüències del temporal. "En aquesta homilia li demanem al senyor que les dificultats no ens portin a caure en la insolidaritat, que les diferències no arribin a convertir-se en divisions, que les perspectives diferents a l'hora de fer front als problemes no perjudiquin els més necessitats, que els interessos propis no prevalguin sobre el bé comú. Només així podrem mirar el futur amb esperança", ha afirmat.
La solidaritat, "petits brots enmig d'un desert"
Benavent ha dedicat la missa a tots els que estan "patint" per les inundacions, principalment a aquells que han perdut éssers estimats o que viuen la incertesa de no saber on són; però també als que han perdut la feina o la casa, o als nens que no han pogut anar a l'escola en les últimes setmanes. A més, ha tingut unes paraules de record per aquells que s'han vist afectats per la DANA a altres territoris de l'Estat, com ara Andalusia o a Castella-la Manxa. L'arquebisbe ha subratllat que la celebració que ha dirigit aquesta tarda tenia un "caràcter eclesial" i que no pretenia ser cap altra cosa, però que anava dirigida a qualsevol persona, sense necessitat que professés la fe cristiana. "Tots hem compartit una mateixa experiència, i com ens sentim germans de tots, a tots volem incloure en la nostra oració", ha explicat.
Una part de l'homilia ha estat un reconeixement a la "solidaritat" que va despertar la tragèdia, per part de veïns, que "van arriscar la seva vida per salvar altres"; els voluntaris, que "es van oferir a ajudar de forma espontània"; les associacions i institucions, que van oferir espais i recursos; i els cossos de seguretat i els servidors públics, que "van treballar amb professionalitat". "En els esdeveniments tan dramàtics que hem viscut, hem vist molts signes d'esperança; persones que han enfortit les mans dèbils, que han animat els inquiets i els han dit: 'Sigueu forts, no tingueu por'. Persones que han posat gestos d'alegria enmig de tant patiment. Són com petits brots enmig d'un desert", ha assenyalat Benavent.
Familiars rebutgen participar en la missa per la presència de polítics
Els familiars de les víctimes van denunciar divendres passat que no havien estat convidats al funeral, mentre que des de l'inici s'havia anunciat la presència del rei Felip VI i la reina Letícia. Posteriorment, l'arxidiòcesi de València va rectificar, i va facilitar un telèfon als familiars perquè es posessin en contacte directament amb l'església per poder assistir, o bé que es dirigissin amb el rector del seu poble. Finalment, uns 400 familiars han participat en la missa, que han seguit des dels bancs centrals de la nau, amb les autoritats als laterals. Tanmateix, hi ha alguns afectats que han rebutjat assistir-hi a causa de la presència de representants polítics.
El president de l'Associació de Damnificats per la Dana Alfafar / Horta Sud, Christian Lesaec, ha explicat que molts dels afectats s'han negat a "compartir espai" amb cap representat polític estatal o autonòmic, als qui consideren "sospitosos d'haver contribuït al desastre". "Hem d'intentar tenir la màxima correcció, empatia i sensibilitat amb aquestes famílies", ha llançat, en referència a l'Arquebisbat. En aquest sentit, ha assenyalat que no volen que "un esdeveniment tan íntim i sentit" serveixi per "netejar una imatge tacada pel fang". De fet, una veïna de Picanya, que va perdre el pare en la DANA, ha decidit marxar de la catedral de València després de l'arribada del president de la Generalitat, Carlos Mazón. "No vull compartir espai amb certs representants que han vingut aquí aquesta tarda", ha afirmat.
A banda de Mazón, han estat presents altres presidents autonòmics del PP, com ara la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso; el president de Múrcia, Fernando López Miras, i el president de la Junta d'Andalusia, Juamna Moreno Bonilla. També ha assistit el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha arribat tard a la cerimònia. En representació del govern espanyol han estat presents a la missa la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, i la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, que també és la secretaria general del PSOE al País Valencià.
Aplaudiments per als reis, crits d'"assassins" per als polítics
Els reis han estat rebuts entre aplaudiments a l'entrada i sortida de la catedral, i han seguit la missa des del presbiteri. En acabar-se, s'han aturat a saludar diversos familiars, que els han agraït la seva presència. Els representants polítics, però, no han rebut una benvinguda tan càlida, i tot i que a l'interior de la catedral els ànims s'han mantingut calmats, a la sortida, diverses persones els han increpat al crit d'"assassins", una paraula especialment dirigida contra Mazón i també contra Pedro Sánchez, malgrat la seva absència. Una dona, veïna de Benetússer que va perdre la sogra durant la DANA, fins i tot s'ha apropat a Mazón per acusar-lo de "covard" i demanar-li si dorm tranquil després de les 222 morts, segons ha recollit el diari Levante. Segons ha detallat després a la premsa, Mazón li hauria dit que "té molta empatia" però s'hauria justificat dient que el dia de la DANA "no tenien informació".