La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha convidat "tothom" a sumar-se al Pacte Nacional per la Llengua, del qual aquest dimecres s'han presentat els objectius i el calendari. Les úniques premisses, ha dit, són "reconèixer" la unitat de la llengua i la situació "complexa i delicada" que travessa, i compartir la necessitat d'actuar. En aquest sentit, Garriga ha anunciat que el cap de l'oposició, Salvador Illa, li ha confirmat que el PSC en formarà part, juntament amb els partits de la coalició de Govern, la CUP i els comuns.

Segons la consellera, hi ha diversos  indicadors que mostren que el model lingüístic presenta "símptomes d'esgotament" i s'ha emplaçat "actualitzar i modernitzar" les eines que l'han fet avançar fins ara. La primera reunió del Pacte Nacional per la Llengua es reunirà per primera vegada el proper mes de febrer, amb l'Informe Acadèmic sobre la situació del català elaborat per experts sobre la taula.

La reunió amb formacions polítiques i entitats serà la primera passa d'un procés participatiu obert a tota la ciutadania que culminarà al juliol, amb una síntesi de les aportacions recollides. La previsió és que a la tardor s'assoleixi un acord marc, i que aquest es presenti i signi al desembre. Tot plegat, servirà de base per al futur pla de política lingüística plurianual.

Consens polític i social 

Garriga, acompanyada pel secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha exposat que el principal objectiu del pla és arribar a un consens social i polític sobre la situació del català i "consensuar les polítiques necessàries". Vila ha afegit que no es tracta tant de marcar-se objectius percentuals com d'establir "criteris i eines" d'intervenció pel futur de la llengua.

Segons Garriga, ens trobem immersos en un moment "crucial" pel futur català, una llengua que, creu la consellera, està "lluny dels mínims de coneixement" i ús social desitjables. També ha apuntat que els acords en matèria lingüística de "fa 40 anys" s'han "d'actualitzar i modernitzar": "la societat ha canviat, és diversa i multilingüe; necessitem noves eines i analitzar amb realisme la situació del català".
 

Debat constructiu 

En aquesta línia, la consellera ha apostat per "renovar els consensos que van convertir el català en punt de trobada i eina de cohesió", per garantir-ne la supervivència. El futur de la llengua, ha dit Garriga, demana un debat "constructiu perquè l'estratègia sigui compartida el màxim possible".

És en aquest punt on la consellera ha dit que compta amb la participació de "tothom", i s'ha referit a l'encàrrec de "més del 80%" del Parlament per tirar endavant el Pacte. "Tenim la mà estesa i la voluntat d'incloure-hi tothom", ha dit sobre els partits que no han manifestat la voluntat de ser-hi. Això no inclou el PSC, que ja va avançar la seva participació i que el seu líder Salvador Illa ha confirmat personalment a la consellera. Garriga ha recordat, això sí, que per prendre part del pacte cal "reconèixer la unitat de la llengua", així com la situació "delicada" de la mateixa i la necessitat d'actuar per revertir-la.

Àmbits prioritaris 


Per la seva part, el secretari de Política Lingüística ha avançat que els àmbits prioritaris de treball del Pacte seran, en aquest ordre: les administracions públiques, el món educatiu i la recerca, la cohesió social, la cultura, l'audiovisual i els mitjans de comunicació, el món digital i les tecnologies de la llengua, el món socioeconòmic i món laboral, salut i serveis assistencials, el lleure i l'esport, la relació entre els territoris de parla catalana, àmbit estatal i internacional, i qualitat de la llengua. El pressupost inicial previst per les activitats relacionades amb el Pacte és de 345.000 euros. .

A la imatge principal, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el secretaria de política lingüística, Francesc Xavier Vila