Aviat farà un mes que el president a l'exili Carles Puigdemont va tornar a Catalunya per la investidura de Salvador Illa i, al cap d'unes hores, es va escapolir dels Mossos d'Esquadra i va tornar a Waterloo sense ser detingut. Hi ha moltes incògnites al voltant d'aquell 8 d'agost, sobre quan va arribar a Barcelona, sobre on va anar després de la seva aparició a l'Arc de Triomf i, sobretot, sobre com s'ho va manegar per evitar ser detingut i marxar de la capital catalana. Aquest dilluns, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, n'ha donat molts detalls durant una entrevista a RAC 1. Turull, que el va acompanyar en gairebé tot el procés els dies previs i el dia de la investidura, ha explicat, entre moltes altres coses, que aquell dijous d'agost el president a l'exili no va marxar de Barcelona fins a les 8 h del vespre.
Han sortit moltes teories i especulacions al voltant de l'organització del retorn a Catalunya i posterior marxa del president a l'exili; s'ha arribat a dir que un dia abans de la investidura havia estat sopant a la Barceloneta, que havia marxat per mar i que havia passat una nit a Sant Feliu de Guíxols. Res d'això no és cert, ha relatat Turull, que ha ofert un relat detalladíssim, on destaca que Puigdemont no se'n va anar de Barcelona fins gairebé les vuit del vespre, quan l’operació Gàbia desplegada pels Mossos ja feia hores que havia acabat. Repassem tots els detalls facilitats pel secretari general de Junts per Catalunya.
El cap de setmana previ
"Potser hi ha coses que no puc explicar perquè no vivim en un estat de dret normal. No posaré en entredit la gent que ha volgut ajudar el president amb detalls de la tornada", ha volgut deixar clar abans de començar Jordi Turull. Dit això, comença el relat. Jordi Turull va anar a Waterloo a trobar-se amb el president a l'exili el divendres i dissabte anteriors, és a dir, els dies 2 i 3 d'agost. Durant aquests dos dies, assegura que van parlar de tot i van quedar que dimarts dia 6 d'agost es trobarien a la Catalunya Nord. "Aquells dos dies parlem molt de la presó perquè ell estava convençut del seu compromís d’anar al Parlament, i estava convençut que un cop entrés al Parlament el detindrien". Per tant, el cap de setmana posterior a la investidura, el president a l'exili mantenia la seva posició ferma de ser dins l'hemicicle durant el debat d'investidura, una idea que veurem que mantindrà durant els dies següents i fins a gairebé el darrer moment.
Ens situem ara al dimarts dia 6 d'agost, dos dies abans de la investidura, Turull explica que, tal com havien quedat, es troba amb Puigdemont a la Catalunya Nord i que, des d'allà, agafen un cotxe cap a les 7 de la tarda i tots dos posen rumb cap a Barcelona. "Ho fem com la majoria de mortals", fa broma Turull, que afegeix que els vidres del cotxe duien aquesta espècie de para-sols que són com un adhesiu que enfosqueixen i protegeixen de la llum, fet que va permetre que ningú es fixés en el fet que Puigdemont anava al cotxe. Un cop arriben a Barcelona, Turull indica que van directes cap a un edifici a prop d'Arc de Triomf i hi entren des del carrer.
D'un pis a un altre
El secretari general de Junts, si bé dona molts detalls sobre com es van desenvolupar aquells dies previs, insisteix a dir que no donarà ni un sol nom de les persones involucrades. Continua explicant que aquell vespre del 6 d'agost, un cop instal·lats en aquell pis dels voltants de l'Arc de Triomf, van sopar amb el president i el propietari i van dormir tots tres allà mateix. L'endemà, el dia 7 d'agost, va ser un dia tranquil en què, apunta, "el president va estar dedicant moltes hores a la lectura".
Quan es decideix no anar al Parlament?
Arriba el dia de l'aparició en públic del president a l'exili i Jordi Turull insisteix a dir que la idea continua sent anar al Parlament, i ho continuarà sent unes quantes hores més. "Nosaltres primer parlem de l’acte de suport i rebuda, el primer era pensar si podríem arribar o no allà. Jo ja li deia que no creia que el detinguessin mentre parlava, que el difícil en tot cas seria arribar al faristol. Ens preocupava la seguretat i discutíem sobre com arribar al Parlament un cop acabat l'acte. Ja veiem que no era bo fer-ho a peu, millor amb cotxe, però per seguretat". Acaba el discurs del president a l'exili i els màxims responsables del partit i de l'organització de l'acte es troben en una carpa darrere de l'escenari i, tal com diu Turull, vam rebre una informació que diu que l'hora d'inici del ple podria variar. És per això que es decideix anar a esperar a un altre pis diferent del que havien passat la nit.
Allà, on s'hi desplacen amb cotxe, es decideix esperar fins que, de cop i volta, reben la informació que serà impossible entrar al Parlament sense ser detingut, és més, Turull afegeix que van veure a les notícies "un desplegament policial com si al Parlament hi anés un terrorista o l’Hannibal Lecter. Ens diuen que estan tirant gas pebre contra la bona gent concentrada. He estat a molts debats d’investidura i això estava lluny de ser normal. Aquí és quan decidim que no té sentit arribar allà".
No es van moure de Barcelona fins gairebé les 8 h del vespre
"En aquell moment pots fer dues coses: o et deixes detenir o plantes cara. En aquest punt decidim marxar", subratlla Turull, que matisa que encara tarden unes hores, fins a gairebé les 8 del vespre. Eren quarts d'una quan es decideix que el president a l'exili tornarà a Waterloo i, un cop decidit, es mouen cap a un altre pis per "allunyar-se de la zona". Això era cap a les dues del migdia, quan tota la policia el buscava, "vam sortir per un pàrquing i vam entrar a l’altre pis pel pàrquing. Ningú no ens va veure. Ens movíem amb un altre cotxe", apunta Turull, que afegeix com a curiositat que sempre es comunicaven amb telèfons antics per evitar ser descoberts. Així acaba el relat de l'escapolida del president a l'exili el dia de la investidura de Salvador Illa.
Finalment, Turull ha carregat contra el dispositiu policial i la cúpula dels Mossos d'Esquadra. "És inaudit que la direcció dels Mossos tinguessin preparat tot aquest dispositiu per detenir Puigdemont", ha insistit. Així mateix, ha indicat que li va "doldre molt l'actitud" de Joan Ignasi Elena, encara llavors conseller d'Interior. També la comparació del qui era comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, comparant Puigdemont amb Jimmy Jump. "Denota una falta de respecte, de professionalitat", ha apuntat. I ha qualificat la roda de premsa dels responsables policials de l'endemà de "sectarisme".
Turull vol repetir com a secretari general de Junts
D'altra banda, Turull ha explicat que vol repetir com a secretari general de Junts de cara al congrés que la formació celebrarà a l'octubre. Ho ha explicat durant la mateixa entrevista, on no s'ha pronunciat sobre si Carles Puigdemont hauria d'ocupar la presidència de la formació, però sí que ha manifestat que ha d'estar "el màxim d'implicat possible" amb el partit amb la "fórmula que ell se senti còmode". El dirigent també ha avisat Pedro Sánchez que votaran en contra de "tot allò que consolidi el cafè per a tothom" al Congrés dels Diputats, en referència al finançament singular. Ha dit que aquesta carpeta s'haurà de posar a la taula de negociació entre el PSOE i Junts a Suïssa. "El govern d'Espanya no té cap suport garantit, peça a peça", ha insistit Turull.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!