Un autocar va portar a última hora d’aquest dimarts la meitat del contingent de 200 migrants que han d’arribar a Tossa de Mar procedents de les Canàries, una arribada que ha generat polèmica i preocupació entre les autoritats locals, i divisió entre els veïns d'aquesta localitat de la Costa Brava, de poc més de 5.000 habitants. A aquest grup s'hi afegirà un centenar de migrants més que està previst que arribin durant aquest dimecres, i s’allotjaran a l’Hotel Tossa Center, un establiment de quatre estrelles al centre del municipi. Són migrants que han fet sol·licituds d’asil que seran analitzades pel Ministeri de l’Interior, que sufragarà el cost del seu allotjament durant el temps que està previst que s’estiguin a la localitat gironina, que pot ser d'entre 15 i 30 dies. Els migrants són tots adults i procedeixen de Mali —la majoria—, el Níger i Nigèria, i la consellera de Territori i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, va recordar aquest dimarts que tenen reconegut el dret d’asil i s'estaran a Tossa en una "primera fase d’acollida", mentre s’analitza cada cas en particular.

La trucada de Salvador Illa al batlle

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha parlat amb el batlle de Tossa de Mar, Martí Pujals (Junts), que fa dos dies va expressar la seva inquietud i preocupació per aquesta arribada d’immigrants, que considera “excessiva” i “desproporcionada” per a una població de poc més de 5.000 habitants, que a més es troba en temporada turística i pot perjudicar les reserves de les setmanes vinents. La consellera Paneque va reclamar donar una resposta “humana i adequada” a aquest cas, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, i va emfatitzar la importància de no recórrer a "respostes simples" davant la crisi migratòria, subratllant que aquestes persones han sol·licitat asil i tenen històries personals complicades. Paneque va destacar que es tracta d'un "assumpte complex" amb moltes causes i vulnerabilitats, i ha sol·licitat que es brindi una resposta humana a la situació. 

El Govern advoca per una resposta “humana”

Segons Paneque, Salvador Illa va trucar al batlle del municipi, Martí Pujals, per compartir inquietuds i per mostrar aquest acompanyament i preocupació”, i va demanar que hi hagi un debat sobre la immigració més enllà d’aquest cas. "Des del respecte i atenent que darrere d'aquestes situacions, ja que hi ha màfies, hi ha situacions personals molt complexes que requereixen un debat polític serè i amb una aproximació humana i no de solucions populistes o simples", va destacar la consellera, que no va criticar directament l’alcalde de Junts, sinó que va fer una crida general a evitar respostes simplistes i a abordar la situació amb humanitat i comprensió. 

Junts fa costat al seu batlle

Junts, per la seva banda, ha fet costat a l’alcalde de Tossa, i a través de Jordi Turull va puntualitzar que Martí Pujals només “ha preguntat amb quin criteri arriben aquests migrants i quin n'és el repartiment general. La solidaritat no pot portar al col·lapse d’alguns serveis”, segons va declarar a TV3 el secretari de Junts. El principal partit de l’oposició a Catalunya acusa el govern espanyol de Pedro Sánchez “d’ocultar els criteris de redistribució”. La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, va registrar una sèrie de preguntes sol·licitant a l'Executiu que detalli els protocols seguits per designar municipis com Tossa de Mar per acollir aquests migrants.

La reacció de la resta dels partits

Aquesta actitud de Junts ha generat reaccions d'altres partits polítics. Els Comuns han demanat "no caure al parany" de l'extrema dreta i han fet una crida als batlles, "especialment als de Junts", per evitar discursos racistes i xenòfobs. El portaveu Joan Mena ja va dir aquest dilluns que Junts i el PP tenen “un discurs semblant” en matèria d’immigració, i va subratllar la importància d’abordar el debat des del “respecte als drets humans”, mentre que David Cid va afegir ahir que “sembla que sigui un alcalde de Vox o d’Aliança Catalana”, referint-se a Martí Pujals. ERC, per la seva banda, no s’hi ha pronunciat.

Els partits de la dreta al Parlament també han censurat la decisió del govern espanyol d’enviar els 200 migrants a Tossa. El portaveu de Vox, Juan Garriga, va criticar durament el govern espanyol de Pedro Sánchez per la seva política migratòria, que deixa en una situació d’indefensió els municipis catalans. “Catalunya no pot assumir ni un immigrant il·legal més”, va reblar, mentre que el portaveu del PPC, Juan Fernández, ho ha qualificat de “despropòsit”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!