Primer ha estat Pablo Casado i, com acostuma a passar en tots aquests casos, ràpidament s'hi ha sumat Inés Arrimadas. En aquest cas, apostant per a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya per a intervenir l'ensenyament i imposar-hi el 25% d'assignatures en castellà que ha ratificat el Tribunal Suprem. En aquest sentit, la líder de Ciutadans ha deixat clar que ells donaran suport "al mecanisme que sigui" per a fer complir el que ha dit la justícia. En canvi, ha contraposat, Pedro Sánchez probablement s'acabi "agenollant" davant l'independentisme. La dreta no disposa dels números al Senat per a tirar-ho endavant.
En una atenció als mitjans des del Congrés, Inés Arrimadas no només ha defensat un eventual nova aplicació del 155. Ha anat més lluny i ha criticat que el PP l'aixequés en el seu moment, quan, a parer seu, no s'estaven complint els requisits per acabar amb la suspensió de l'autogovern. En aquest context, en l'àmbit educatiu, ha celebrat la providència d'ahir del Tribunal Suprem, encara que ha qualificat de "vergonya" que aquesta batalla s'hagi hagut de guanyar als tribunals després de dècades on els "constitucionalistes catalans" s'han vist "trepitjats" pel nacionalisme català.
D'aquesta manera, la líder del partit unionista ha interpel·lat directament Pedro Sánchez perquè "ja no té excuses" i ha d'actuar en l'educació catalana. "Em temo que Sánchez s'agenollarà una altra vegada davant el separatisme i ens deixarà desemparats a les mans sectàries del Govern", ha lamentat Arrimadas, que ha avisat el president espanyol que aviat "ja no li quedarà més dignitat per perdre".
És la mateixa idea que ha llançat abans Pablo Casado. "Si la Generalitat es declara en flagrant rebel·lia, Sánchez ha de fer el que estigui al seu abast perquè es compleixi la resolució", ha assegurat el líder dels populars en declaracions a la premsa. Tot i la seva seguretat no ha mencionat directament l'article 155 i s'hi ha referit com "l'article de la Constitució que fa que l'Estat pugui aplicar les competències que segons el Títol Vuitè li són pròpies".
Què diu el govern espanyol?
El govern espanyol creu que la sentència del TSJC que obliga la Generalitat a impartir un 25% de les classes en castellà "s'ha d'executar" com totes les sentències, "perquè és ferma", però ja avança que no ho sol·licitarà expressament, perquè considera que qui ha de demanar-ne el compliment és el mateix TSJC, i no l'executiu espanyol. Així ho han apuntat aquest dimecres fonts del Ministeri d'Educació i també les ministres de Justícia i de Política Territorial, Pilar Llop i Isabel Rodríguez. Un cop les sentències són fermes, sostenen, pertoca fer que s'executi al tribunal sentenciador, i no al govern espanyol.