Amb  totes les enquestes situant Ciutadans en una situació pràcticament irrellevant al Congrés, encara més que ara, Inés Arrimades necessita fer de les seves per intentar recuperar alguns dels votants perduts després del fracàs electoral d'Albert Rivera (que va estar a punt de convertir-se en el vicepresident de Pedro Sánchez a patir una patacada memorable). La primera prova són les eleccions d'Andalusia, una autonomia on ara mateix els taronges són al govern, però on també podrien fregar la desaparició, com ja va passar a Castella i Lleó. En aquest context, Arrimadas ha anunciat la intenció del seu partit de presentar una iniciativa al Congrés dels Diputats per modificar l'article 2 de la Constitució amb la voluntat d'eliminar la distinció entre "nacionalitats i regions", ja que segons ella, aquesta fa que hi hagi territoris que es consideren de primera i altres de segona. Arrimadas ha fet aquesta proposta en un esdeveniment preelectoral a Andalusia davant els candidats de la Junta i abans de presentar al encara vicepresident Juan Marín. 

Inés Arrimadas ha definit la seva idea com a "una iniciativa valenta i reformista", que vol garantir que "Espanya és una nació de ciutadans lliures i iguals, que es configura en 17 comunitats i 2 ciutats autònomes" i on no hi ha el que ella denomina ni ciutadans ni territoris de primera o de segona. Davant les eleccions, que s'han de celebrar el 19 de juny amb la gran incògnita sobre la candidatura de Macarena Olona per Vox després que el municipi de Salobreña hagi anul·lat el seu empadronament per frau, Arrimadas ha lamentat que Andalusia s'hagi vist sempre com un d'aquests territoris de segona.

Espanya, plurinacional segons el PP?  

La setmana passada, Elías Bendodo (membre andalús del nou PP de Feijóo) va fer unes polèmiques declaracions que van caure com una galleda d'aigua freda entre Ciutadans, Vox i els mateixos populars, quan va assegurar que Espanya era un país plurinacional, tot aclarint ràpidament que no és el mateix "nació que nacionalitat". Davant la polseguera que van aixecar aquestes paraules, el mateix Feijóo va haver de córrer a matisar les declaracions del seu company de partit, assegurant que van ser un error. ""És evident que Espanya no és un estat plurinacional, és una obvietat, i el debat no existeix, i si es vol aprofitar un error, endavant", va advertir el gallec. 

Les declaracions, tot i que corregides, van provocar molta indignació entre Ciutadans, i el seu portaveu, Edmundo Bal, va considerar que el PP de Feijóo està immers en un "camí lamentable" de cessions al nacionalisme després d'assumir que l'Estat és plurinacional. Bal va criticar que Feijóo parles de "nacionalitat catalana" en la seva visita al país i que ara el nombre 3 del partit hagi assumit també la idea de la plurinacionalitat. Per la seva part, el líder de VoxSantiago Abascal, es queixava que el PP demostrava amb aquestes paraules "tenir poca fe en la nació", traslladant la seva "gran preocupació" perquè suposa, segons el seu criteri, que no és capaç de defensar "ni les nostres fronteres ni els drets i les llibertats dels espanyols".