Enmig de la desbandada inacabable que està experiment Ciutadans, incrementada aquests darrers dies, la presidenta Inés Arrimadas ha decidit que la millor estratègia per millorar els auguris dels taronges és apostar pel mateix de sempre: la crispació. Amb això en ment, Arrimadas ha jugat la carta d'Altsasu, concentrant-se aquest divendres al conegut municipi navarrès. Es tracta, evidentment, de l'escenari on vuit joves van ser condemnats per una suposada agressió que va tenir lloc l'octubre de 2016 en un bar contra agents de la Guàrdia Civil fora de servei, i amb la polèmica servida perquè el fiscal acusava els detinguts d'atac terrorista.

És en aquest mateix indret on aquest dissabte un grup de veïns prepara l''Ospa Eguna', un acte que reclama l'expulsió de les forces de seguretat espanyoles del País Basc i de Navarra. El cartell dels organitzadors clama 'Policia no. Aturem la repressió contra els treballadors', i expliquen que "en aquests temps de normalització creixent, presència i repressió de la policial", sempre s'oposaran a la necessitat de qualsevol cos de seguretat. Com és d'esperar, la dreta espanyolista del Partit Popular, Vox i Ciutadans ja han aprofitat per fer campanya en contra de l'esdeveniment.

L'ofensiva dels taronges fins i tot els ha portat a la mateixa localitat d'Altsasu, on s'hi han trobat diversos altres càrrecs importants de Ciutadans, incloent-hi el líder a Catalunya, Carlos Carrizosa. L'acte de concentració ha acabat sense incidents, i amb uns aplaudiments per a Espanya i la Guardia Civil, a qui han entregat un ram de flors. Arrimadas ha criticat que l''Ospa Eguna' és una "incitació a l'odi, una cerimònia fastigosa", i ha aprofitat per carregar contra el govern municipal, l'autonòmic i l'estatal per no prohibir-lo.

Setmana dura per a Arrimadas

A ningú se li escapa que aquest viatge de la presidenta de Ciutadans a terres navarreses arriba precisament en un moment en què la desfeta de la formació tan sols s'ha incrementat en els darrers dies. La setmana passada, l'exvicepresident de la Comunitat de Madrid Ignacio Aguado estripava el carnet; dilluns, una trentena de càrrecs es desmarcaven per crear la tendència dissident 'Somos' i publicava un manifest en què exigia la dimissió immediata de la líder; ahir ja s'havien reunit 400 firmes per convocar una assemblea extraordinària que permetés forçar la sortida d'Arrimadas; i just avui el secretari d'organització del partit, Borja González, ha renunciat al seu càrrec, protagonitzant així la primera dimissió dins l'Executiva dels taronges. Malgrat tot, Arrimadas es mostra disposada a continuar aferrada a la seva poltrona mentre duri tot el procés de renovació.