En un guió escrit de menys 7 de minuts, Inés Arrimadas ha posat punt final a una carrera política de poc més d’una dècada, que l’ha fet passar pel Parlament de Catalunya i el Congrés dels Diputats en uns anys de màxima convulsió política. Des de la cambra baixa, Arrimadas ha dit adeu vantant-se, com a gran fita, de la seva única gran victòria a les urnes, la de les eleccions catalanes del 21 de febrer de 2017, i d’haver aturat “un cop d’estat” a Catalunya: “Vaig representar el partit que va aixecar la veu, que va trencar el silenci i que es va enfrontar per primera vegada amb èxit al règim nacionalista”.
En el comiat, l’expresidenta de Ciutadans ha tret pit d’haver “vençut” l’independentisme a les urnes aquell desembre de 2017, en les eleccions convocades per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i que arrossegaven un ambient caldejat per la ressaca del referèndum de l’1 d’octubre. “Amb aquella victòria vam demostrar que l’única via per vèncer el nacionalisme és plantant-li cara sense complexos, desmuntant els seus mantres i sense sucumbir a la temptació de l’apaivagament”, ha assegurat des de la sala de premsa, sota la mirada del seu diputat fidel, Guillermo Díaz. En aquest punt ha donat les gràcies als catalans que van votar “amb valentia” i “van frenar democràticament el cop d’Estat del 2017”.
Els agraïments a Albert Rivera
En la intervenció —que no ha acceptat preguntes dels periodistes—, Arrimadas ha reconegut que ha defensat “amb fermesa en tots els òrgans del partit” que Ciutadans no es presentés a les eleccions generals del 23 de juliol. “És una decisió difícil, però és la més responsable per a Espanya i la més intel·ligent per a l’espai centre-liberal al nostre país”, ha justificat després de rebre crítiques de part d’Edmundo Bal, que va titllar de “covards” els membres de la direcció del partit. D'aquesta manera ha tancat la porta a sumar-se a les llistes del PP per al 23-J.
En la llista d’agraïments, ha enumerat una llarga llista de mencions, però també ha dedicat unes paraules de reconeixement per al dirigent que la va descobrir i la va ungir com a substituta al Parlament català, al Congrés dels Diputats i a la cúpula dels taronges: Albert Rivera. “Ell em va donar l’oportunitat de participar en aquest projecte”, ha assegurat.
En qualsevol cas, Arrimadas no ha explicat a què es dedicarà a partir d’ara —és advocada de formació i ha treballat de consultora—, i tan sols ha dit que deixa la política “després d’haver dedicat els millors anys de la vida a servir el país”, “en un moment crucial per a la història d’Espanya". “La política ha de ser només una etapa i totes les etapes tenen un principi i un final”. D’aquesta manera arxiva el seu capítol a la política la candidata que ha passat del cel a l’infern en un lustre: de guanyar uns comicis a Catalunya a representar un partit que ha quedat pràcticament expulsat de les institucions.