A Barcelona és on va començar tot, l'any 2006. I on va fer-se gran. Ciutadans va néixer i créixer a Barcelona. Després de la rebregada de les eleccions del 10-N -quan van passar de 57 a 10 diputats-, el partit taronja pretén tornar-se a impregnar de l'esperit guanyador, que els va dur a la victòria a les eleccions catalanes de 2017, amb 1.100.000 vots. Avui, Inés Arrimadas ha tornat a Barcelona per presentar el seu projecte per liderar el partit.
L'essència, en paraules de Carrizosa: exportar la fórmula que han aplicat a Catalunya al llarg de tots aquests anys: "batallar contra el nacionalisme que amenaça Espanya", començant pel País Basc i Galícia, però sense oblidar la resta del territori espanyol. El míting d'Arrimadas, i el detall no és menor, ha comptat amb la participació activa d'un dels històrics de Cs, Jordi Cañas, que ha convidat els seus a recordar "per què va néixer aquest partit".
Conscient de la realitat, Arrimadas no ha dubtat a reconèixer el mal paper de les últimes eleccions. "Sí, hem tret un resultat molt dolent i la millor autocrítica ha estat la dimissió de Rivera", ha subratllat. Dit això, ha demanat als seus "no deixar-se portar pel que ha passat els últims sis mesos". Per animar la parròquia, s'ha remuntat als orígens de Cs, quan ningú no donava un duro per ells. Si l'any 2010, quan ella va entrar al partit, els haguessin dit que arribarien a guanyar unes eleccions a Catalunya o que podrien fer fora el PSOE d'Andalusia, els haurien "dit bojos", ha ressaltat. "No suporto el pessimisme". En un moment del discurs ha arribat a afirmar que "hi ha gent del partit que s'ha jugat fins i tot la vida" per combatre el nacionalisme a Catalunya.
Arrimadas ha definit Cs com "l'antídot del pla de Sánchez de dividir Espanya entre suposats progres i suposats fatxes; el seu pla té un problema que es diu Cs, un partit de centre, liberal, modern i progressista". Alhora, ha celebrat l'acord assolit amb el PP per anar junts a les eleccions a Euskadi. "És una magnífica notícia que els constitucionalistes ens posem d'acord en llocs i circumstàncies excepcionals", ha conclòs.
D'aquí a menys d'un mes, el 15 de març, Ciutadans afronta la seva primera gran renovació, l'inici de l'era post Albert Rivera, amb el congrés que servirà per consolidar Arrimadas com l'hereva i nova líder indiscutible. L'excap de l'oposició al Parlament ha triat Barcelona per iniciar la seva gira per la presidència de Cs, sota el lema 'Unidos y Adelante'. L'han acompanyat tres pesos pesants del partit. A més de Lorena Roldán i Carlos Carrizosa, per primera vegada en molt de temps ha compartit escenari amb Jordi Cañas.
Esbroncada al sector crític
L'actual eurodiputat Cañas ha bromejat dient que havia "oblidat això de fer mítings". Res més lluny. Ha aixecat la passió dels 300 assistents advertint que a ell, "lliçons cap", que ell hi era als orígens del partit, "quan no hi havia res més a repartir que despeses i maldecaps". Tot un missatge cap al sector crític del partit que ha decidit plantar batalla a l'aparell i presentar una candidatura alternativa a la d'Arrimadas. Els ha exigit "lleialtat".
Una esbroncada a la qual s'ha afegit Carrizosa. "Sortir dels atzucacs on ens trobem és incompatible amb trossejar el partit en baronies, jo no sóc baró, ni duc, ni príncep, ni ho vull ser", ha afirmat. I ho ha rematat instant la militància a "evitar que hi hagi algun company a qui se li pugui pujar al cap i creure que té un títol nobiliari". La líder del partit ho ha rematat: "Això no pot ser un partit de baronies".