La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha augurat que aquest divendres es reivindicarà a Catalunya i la resta del món el Dia Internacional de la Dona amb una fortalesa i un compromís més fort, davant les noves amenaces que suposen els partits d'ultradreta i el seu "ultramasclisme".
A l'acte institucional a la Generalitat aquest dimecres, Artadi ha celebrat l'actual expansió del feminisme, hereu de dos segles de lluita, però ha lamentat: "Seguim tenint noves amenaces. És el populisme fàcil, retrògrad, que no fa cap gràcia i dóna autèntica por, per la seva falta d'ètica i pel seu discurs" que traspúa odi, segons ella.
S'ha preguntat com es pot defensar derogar lleis d'igualtat de gènere i contra la violència masclista: "Defensar la derogació d'aquestes lleis que ens protegeixen a les dones, és fer connivència amb els delinqüents sexuals, els maltractadors i els assassins, i això no ho permetrem".
"És inexplicable com des d'algunes opcions polítiques, que haurien de néixer amb voluntat de servei a la ciutadania, es decideix blanquejar partits d'ultradreta. Es podrien dir ultramasclistes, ultraxenòfobs" i contra tot el que no és un home blanc de classe mitjana, ha criticat.
"Aquest dilluns es va passejar durant unes hores impunement l'autobús de l'odi, d'HazteOír, amb missatges contra les dones. Ho portem a Fiscalia a través de l'Institut Català de les Dones (ICD), i el fiscal va actuar, però el jutge, Oh, sorpresa!, va decidir que era llibertat d'expressió", ha criticat.
La portaveu del Govern ha assegurat que han treballat amb els Mossos d'Esquadra perquè el vehicle sigui immobilitzat si torna a trepitjar Catalunya, la qual cosa ha provocat aplaudiments del públic.
"Encara estem vivint en una societat patriarcal, que fomenta i normalitza les desigualtats en tots els àmbits de la nostra vida" amb la violència masclista com la seva forma més dramàtica, però també, com mostren les dades, amb menors sous per la mateixa feina, menys visibilitat en mitjans de comunicació i menys llocs de responsabilitat.
"Tot i que alguns els vulguin falsejar amb discursos de posveritat, l'impacte el vivim cada dia i sabem que són certes" aquestes dades, i per exemple menys del 20% d'alcaldes de Catalunya són dones, i el 60% de les empreses no tenen cap dona en els equips directius, i ha vist en alguns casos certa voluntat de preservar privilegis.
Ha assistit a l'acte el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès; el de Treball, Chakir el Homrani; la de Justícia, Ester Capella; el d'Educació, Josep Bargalló; la de Cultura, Laura Borràs; la d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; el d'Interior, Miquel Buch; el d'Acció Exterior, Alfred Bosch, i el de Polítiques Digitals i Administració, Jordi Puigneró.
Desmuntar el patriarcat
La presidenta de l'ICD, Núria Balada, ha pronunciat la declaració institucional del Dia de la Dona 'Reivindiquem els feminismes. Estem aquí. Som 8 de març': "Des del Govern, els moviments feministes i el conjunt de la societat hem de reafirmar que no estem disposades a fer un pas enrere".
"Hem d'avançar, recollint l'herència i l'experiència de les nostres predecessores, per desmuntar definitivament un sistema patriarcal que oprimeix a dones i homes i un model androcèntric que nega els drets fonamentals de les persones", diu el manifest.
També recull les reivindicacions per eliminar la bretxa salarial, dignificar els treballs de cures i pel respecte dels drets sexuals i reproductius "davant l'ofensiva dels moviments reaccionaris antielecció", així com un rebuig ferm cap a les violències sexuals masclistes i les sentències judicials patriarcals que les legitimen.
"No hi ha alternativa"
L'activista Miriam Hatibi ha afirmat: "Em diuen que us parli dels reptes del feminisme. Els reptes no són del feminisme, són de la societat, nosaltres només volem que els vegeu i actueu", ha dit davant autoritats i personalitats en el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, on ha cridat a secundar la vaga feminista.
"Em vaig fer feminista perquè no hi ha alternativa", davant el fet que es qüestiona a les dones pel fet de ser-ho, i perquè vol que totes puguin tornar a casa sense por, que no s'opini de si estan maques o lletges, que les lleis les protegeixin, que la salut femenina no sigui una incògnita i que no hi hagi més assassinades, a més d'evitar un feminisme racista, transfòbic i hegemònic.
Ha conduït l'acte la presentadora Laura Rosel, que ha demanat que s'acabin les "llistes electorals presidides per homes", i ha assenyalat que ha usat un bolígraf lila com fa sempre l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, en un record que ha recollit Artadi.