El debat sobre el mediador s'ha convertit també en una nova font de divergències entre el govern espanyol i el català. La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha sortit aquest dimecres al faristol del Parlament a replicar a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, que havia negat minuts abans des de Madrid que es parli en les converses entre els dos governs d'un "observador internacional" ni que vingui a "mediar". Segons la consellera, sí que s'està parlant d'incorporar a les converses una "figura neutral" i sí que haurà de treballar en l'àmbit d'una taula de partits estatals. De fet, ha concretat que s'ha acordat que aquesta taula la integrin dos representants del PSOE, dos de Podemos, dos d'ERC i dos de JxCat. "Això és el que es va acordar i això s'ha traslladat per escrit", ha reblat.

La consellera i el vicepresident, Pere Aragonès, tenen previst abordar de nou aquesta tarda amb Calvo les converses a través de videoconferència.

Artadi ha explicat aquesta figura, que considera "clau" i imprescindible, com "algú que pugui donar fe de què s'està parlant, que aporti llum i veracitat". Ha assegurat que es busca un perfil professional que tingui la confiança de les dues bandes i ha deixat clar que, en qualsevol cas, aquest perfil s'ha d'acabar de definir a partir de les persones que s'avinguin a fer-ho. En aquest sentit, ha insistit que és més fàcil trobar una figura a nivell internacional que a nivell espanyol.

La consellera no ha amagat les dificultats en el diàleg entre els dos partits i ha confessat que encara s'està "lluny d'arribar a un acord que realment permeti un diàleg efectiu". "A l'hora de concretar s'estan dient coses diferents de les que proposem i les que es diuen en privat", ha lamentat la consellera, que ha assegurat que veu el govern espanyol amb diversitat d'opinions. "I el PSOE encara més", ha reblat, tot recordant les paraules del president aragonès, Javier Lambán.

Artadi ha lamentat que la vicepresidenta Calvo digui que no hi ha novetats i es refereixi a una comissió bilateral que ja existeix, i a una taula de diàleg de partits catalans que també existeix impulsada pel Parlament, i "que es pretengui que sobre això hagi d'opinar el govern de Madrid".

Ha insistit que en les converses amb Calvo sempre s'ha parlat d'una taula de partits estatals, on s'hi inclogui Podemos "perquè el PSOE no té prou força a nivell espanyol"; ha assegurat que Podemos s'hi veu amb força per tirar-ho endavant; que justament la voluntat de tenir testimonis és per evitar el que està passant ara en què les versions entre el govern català i l'espanyol no coincideixen en acabar les reunions. "Que hi hagi més claredat, llums i taquígrafs", ha sintetitzat.

La consellera ha admès que tothom té pressions, inclòs el PSOE, però ha advertit que el govern ha de deixar clar si està a favor del diàleg o deixa que s'enquisti aquesta situació.