Junts discrepa sense embuts amb les reticències expressades del president d'ERC, Oriol Junqueras, sobre la via unilateral. La portaveu del partit, Elsa Artadi, ha advertit que "l'independentisme té obligació d'explorar totes les vies i no descartar-ne cap".

El líder republicà ha fet pública una carta a través del programa Al Rojo Vivo de La Sexta i al diari Ara, en què aposta pel diàleg i l'acord i adverteix que "d'altres vies no són viables ni desitjables". Artadi ha replicat que aquest no és el posicionament que plantegen totes les forces polítiques independentistes del Parlament i les organitzacions socials.

"L'1-O va ser una acció unilateral i, fins on jo sé, l'independentisme no renuncia a l'1-O", ha reblat Artadi, que tot i admetre que hi ha camins que preferirien i que són menys dolorosos, ha advertit que no se'n pot descartar cap, "s'han de mantenir oberts perquè és l'única manera".

 

Pacte nacional sobre autodeterminació

"Les vies no les marquem només nosaltres, sobretot les està marcant l'Estat espanyol", ha retret la portaveu de Junts que ha subratllat que Quebec va celebrar dos referèndums, tots dos unilaterals, i Canadà ha reaccionant de manera molt diferent que l'Estat. "És l'Estat espanyol el que limita la solució al conflicte polític", ha reblat.

Artadi no només ha discrepat amb Junqueras sinó que ha aprofitat per reclamar la posada en marxa del pacte nacional sobre el dret a l'autodeterminació, que inclou l'acord que va tancar ERC amb Junts, i també el pacte dels republicans amb la CUP. "Segurament seria el moment per al seu impuls, activar-lo i tornar als grans consensos de país com és l'exercici del dret a l'autodeterminació", ha advertit.

Reunió Sánchez-Aragonès

La roda de premsa d'Artadi es produïa a la mateixa hora que a Foment del Treball coincidien per primer cop els presidents espanyol i català​, Pedro Sànchez i Pere Aragonès, després que la setmana passada es va produir la primera conversa telefònica entre els dos polítics. 

La portaveu de Junts ha tret ferro a aquests primers contactes, que ha situat dins de la cortesia institucional amb la formació d'un nou Govern, ha rebutjat que es pugui considerar un punt d'inflexió i ho ha desmarcat de la negociació que s'ha d'obrir entre els dos executius.

"Ho emmarcaria dins d'una cortesia diplomàtica de noves formacions de govern. Caldrà veure si això el govern espanyol i en particular Pedro Sánchez vol que tingui recorregut a través un diàleg sincer", ha advertit.

Govern a l'ombra

En ser interrogad a la roda de premsa, Artadi ha relativitzat el Govern a l'ombra que ha presentat el líder del PSC, Salvador Illa, ha subratllat que la feina de fiscalització és la que correspon a tots els partits que estan a l'oposició i ha ironitzat que celebrava que finalment Illa hagi acceptat que és a l'oposició.

En relació al debat sobre el futur de l'aeroport, ha advertit que fa anys que el món de la política i actors de la societat civil catalana reivindiquen la millora de El Prat, ha retret l'actitud d'AENA, "que ha discriminat sistemàticament aeroport El Prat" i ara planteja una ampliació sense concreció mediambiental. "S'hi ha de buscar una solució però passa pels consens de les administracions", ha reclamat.

 

A la imatge principal, Elsa Artadi durant la roda de premsa d'aquest dilluns