L'aplicació fulminant de l'article 155 de la Constitució espanyola no només ha cessat el Govern i dissolt el Parlament, sinó que també ha tingut efectes reals sobre el dia a dia de l'administració catalana i de la ciutadania. En una roda de premsa a la seu d'Òmnium Cultural aquest dijous, entitats i col·lectius de diversos sectors han explicat com els ha afectat de manera directa. Ho han fet a un mes de l'inici de la seva entrada en vigor, i dos mesos després de la intervenció econòmica de la Generalitat. Algunes de les conseqüències: projectes aturats, subvencions endarrerides i partides incertes.
En nom del sindicat d'ensenyament USTEC, el seu portaveu Ramon Font ha posat un exemple concret: el 30 d'octubre, tres dies després de l'aprovació del 155, hi havia reunió de la conferència sectorial d'Educació, amb els consellers de totes les comunitats autònomes. Segons Font, el vot de Catalunya, en mans del Ministeri, va fer desempatar una votació sobre les proves d'accés a la funció pública a favor de les vuit comunitats governades pel PP. Un altre efecte directe és que havien arribat a un acord amb el Govern que s'havia de reflectir en els pressupostos del 2018, que contemplava 2.700 noves places. "Els pressupostos no estan aprovats perquè van dissoldre el Parlament", ha lamentat.
També ha denunciat l'intent per part del PP i Ciutadans de "recentralitzar" una competència exclusiva de la Generalitat, com és la inspecció educativa. "Veiem una obsessió pel que ells consideren adoctrinament, que és el desenvolupament del currículum, que inclou l'esperit crític, també sobre l'1-O", ha dit. "Un problema és que ningú no ens ha explicat quan acaba el 155 amb una data clara".
Yolanda Hernández, presidenta de ServidorsCat -plataforma de treballadors públics de la Generalitat-, ha avançat que algunes de les conseqüències no es veuen encara, sinó que es començaran a veure durant els mesos que vénen, quan vulguin destinar-se recursos a determinats projectes, després que s'hagi fet un tancament anticipat dels pressupostos. També ha subratllat que hi ha projectes normatius, com el projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, que no podran ser ni aprovats ni publicats. L'acció exterior i comercial també s'ha paralitzat amb el tancament de les oficines a l'exterior.
Per altra banda, ha assegurat Hernández, els conflictes competencials queden eliminats: la Generalitat no pot presentar recurs quan l'Estat envaeix competències exclusives de l'administració catalana. Ha posat l'exemple de la llei de voluntats digitals, suspesa cautelarment pel TC el 25 d'octubre. Ha denunciat la paralització de projectes cultuals, com festivals de poesia que no es realitzaran, i el cessament de càrrecs eventuals i la dissolució d'organismes, que ha suposat un moviment important de personal dins l'administració.
El president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, Àlex Casanovas, ha destacat la "incertesa i inseguretat" pel cobrament de les subvencions. "S'han paralitzat molts projectes perquè ni tan sols tenim pressupostos prorrogats", ha afirmat. Segons Casanovas, hi ha projectes que han caigut perquè la gent que l'ha de contractar a través d'un programa no saben si acabaran rebent diners. S'han anul·lat espectacles de circ i teatre perquè els programadors no saben si tindran recursos. També hi ha una "duplicació burocràtica": han de justificar les subvencions davant l'Estat.
"Hi ha molta angoixa: estem parlant de diners que han avançat les associacions", ha recordat el president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals. "Un cop hi hagi un nou govern, demanem que retirin l'article 155 tan ràpidament com s'ha activat", ha reclamat. "No només és el 155, sinó també la intervenció dels comptes per part de l'Estat".
En representació de LaFede-Organitzacions per la Justícia Global, Tono Albareda també ha destacat la incertesa: 13 entitats sota el paraigua de LaFede tenien imports superiors al mig milió d'euros pendents de cobrar, i no ha estat fins als últims dies que ho han fet. De la mateixa manera, hi havia 10 milions d'euros per organitzacions d'acció social que han estat alliberats recentment. "En algun cas fins i tot avui", ha explicat. Algunes d'aquestes ONGs es dediquen a la salut o a l'atenció als immigrants.
"Aquestes organitzacions d'acció social comencen a treballar l'1 de gener, comencen a fer despesa a principi d'any, i crea angoixa que el setembre o octubre no sàpiguen si cobraran". Albadera ha denunciat que l'Estat espanyol té tres crisis: la corrupció, la crisi social i la territorial. "Amb la crisi territorial estan amagant les altres dues, que no tenen previst resoldre", ha criticat.
El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha constatat que, més enllà de "l'atac a les institucions i l'autogovern", el 155 "té repercussions en el dia a dia, malgrat que hi ha qui s'entesta a fer veure que no passa res". Ha advertit que, en el millor dels casos, s'acabarà aplicant en un escenari de tres o quatre mesos, "que té conseqüències que comencem a notar ara i que notarem".