Euronews, el canal de notícies europeu, ha publicat un article de l'economista holandès Vincent Werner argumentant les 5 raons per les quals Espanya "és una bomba de rellotgeria per a Europa".
Segons aquesta anàlisi, el primer problema és l'atur juvenil. "Segons l'OCDE, el percentatge de joves que no estudien ni treballen és del 26 per cent. Durant anys, la gent ha estat parlant d'ells, però ningú sembla parlar amb ells. Les seves carreres professionals tendeixen a passar del subsidi de desocupació al subsidi de desocupació", apunta.
El segon problema és la burocràcia. "Just abans de la introducció de l'euro, el nombre d'empreses públiques a Espanya es va triplicar. Aquestes organitzacions improductives donen feina a milers i milers de persones, costen enormes sumes de diners i obstaculitzen la transparència. Moltes d'aquestes empreses també van ser responsables de gran part del deute que va paralitzar Espanya", afegeix.
El tercer problema són els serveis policials. "A Espanya hi ha més de 15 serveis policials regionals i nacionals i no són eficaços per compartir informació. Els retards en l'intercanvi d'informació sobre les cèl·lules terroristes, per exemple, entre la Guàrdia Civil i les forces policials catalanes (els Mossos d'Esquadra) poden tenir conseqüències devastadores i posar en perill la vida dels ciutadans de la UE", afegeix.
El quart factor és el poder judicial. "El govern espanyol i l'aparell judicial estan entrellaçats. Com a resultat, les sentències dictades pels jutges poden ser fàcilment revocades al Tribunal Suprem per protegir els principals polítics i els seus amics. Hi ha nombrosos exemples d'aquesta pràctica", assegura.
I finalment cita la falta de diàleg polític. Posa com a exemple el procés català, i apunta la incapacitat del govern espanyol per negociar, a la qual afegeix també els polítics catalans. Segons l'article d'Euronews, si Catalunya realment esdevé independent, es pot produir un efecte dòmino a Europa. "L'enfrontament amb Catalunya demostra amb claredat els defectes de la política espanyola", resumeix.