L'expresident de la Generalitat Artur Mas s'ha mostrat clarament partidari d'una amnistia en el marc de les negociacions de la investidura de Pedro Sánchez entre Junts per Catalunya i el PSOE. "Soc absolutament favorable. No és un perdó ni una mesura de gràcia. És la constatació de l'error de l’Estat de portar a través dels tribunals un conflicte polític que era de base constitucional", ha afirmat el president Mas, que forma part de les causes que entrarien dins d'una possible amnistia per la consulta del 9-N.

Tot i això, el president ha avisat que "no és la solució al conflicte", sinó "la constatació de l'error d'haver-lo portat als tribunals". "Seria començar a posar el comptador a zero. És començar la partida de nou i tornar a posar el conflicte a la política", ha subratllat l'expresident, que va donar suport a Junts en les passades eleccions del 23 de juliol. 

Avisa dels perills de pactar "alguna cosa" amb el PSOE sobre el referèndum

Artur Mas també considera que la solució al conflicte entre Catalunya i l'Estat és la celebració d'un referèndum. Malgrat tot, reflexiona com per altra gent no ho és: "És evident que l'altre costat no ho veu d'aquesta manera". De fet, fins i tot adverteix dels perills de pactar "alguna cosa" sobre el referèndum amb el PSOE: "Crec que no ho complirien. Tinc l'obligació d'advertir-ho", ha dit el president en una entrevista a El Tot es Mou de TV3. 

Sobre les negociacions entre el PSOE i l'independentisme, Artur Mas avisa que si es vol arribar a un pacte no es pot "imposar només les teves condicions". "Si imposes, arribes al no pacte", assegura el president. Tot i això, Mas apunta que si l'independentisme vol tenir una força negociadora ha de "contemplar" la possibilitat d'una repetició electoral. "Si hi ha la possibilitat d’arribar a un acord s’haurà de posar en una balança", opina Mas, qui assegura haver-ne parlat amb el president Puigdemont. 

La gestió de l'independentisme "ha decebut"

Amb tot, recorda que des de l'any 2015 hi ha majoria absoluta d'escons independentistes al Parlament de Catalunya i com en les passades eleccions del 2021 el moviment va obtenir un 52% dels vots. Tot i això, admet que la seva gestió "ha despistat a molta gent". "Ha decebut i tot", afirma Artur Mas, qui alerta del risc que suposaria desaprofitar l'oportunitat que suposa que el PSOE depengui d'ERC i Junts. "És un risc que si no es torna a guanyar credibilitat aquesta majoria s’acabi perdent. Tenim una oportunitat molt gran perquè això no passi", ha dit el president.