L'expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas ha apuntat aquest dijous que el govern espanyol, presidit llavors per l'exdirigent del PP Mariano Rajoy, va encarregar el 2014 un atac contra la xarxa informàtica de la Generalitat dies abans de la consulta del 9 de novembre i ha criticat que "ningú a l'Estat" va investigar "res" malgrat que "l'origen de l'atac era delictiu". En declaracions a l'informatiu 24 horas de RNE, Mas ha assenyalat que l'atac cibernètic va lesionar "els drets de molta gent", és "un delicte tipificat" i "ningú en aquell moment no va moure un dit en defensa dels drets i serveis públics".
"Per què ningú no va investigar i per què ara amb evidències ratificades ningú no el va fer?", ha qüestionat l'exdirigent independentista, qui ha aclarit que és l'actual president del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha "de requerir" les explicacions oportunes al govern espanyol sobre aquest assumpte.
Mas ha explicat que té dret a saber "qui va contractar a una empresa" que només pot vendre els seus serveis als governs. "La intuïció ens porta a pensar que podia ser el govern espanyol, qui el va encarregar, si només es ven a governs", ha afirmat l'expresident català, qui també ha qüestionat "quin organisme i instrument de l'Estat es va utilitzar per contractar els serveis i després actuar delictivament i il·legalment". Insistit per aquesta qüestió, Mas ha aclarit que no pot fer "afirmacions sense base" i que parla per "pura intuïció". "No ho puc afirmar amb rotunditat. Vull que es pugui demostrar", ha reafirmat sobre el responsable de l'atac cibernètic.
Mas demana una investigació
Segons una investigació de l'organització de periodistes Forbidden Stories, on participa El País, un empresari israelià, Tal Hanan, que treballa per a serveis d'intel·ligència i organismes de seguretat governamentals internacionals s'ha atribuït l'esmentat atac cibernètic. Mas ja va reclamar, en un comunicat, a l'Estat promoure una investigació per saber qui va encarregar l'atac cibernètic a la Generalitat durant la consulta del 9 de novembre de 2014.
L'empresari Tal Hanan assegura que les seves companyies treballen per a serveis d'intel·ligència, han participat en 33 campanyes i ofereixen "desinformació" a governs, candidats i empreses. Tal Hanan, de 50 anys, és expert en tecnologia, subcomandant de l'exèrcit israelià i vinculat a la consultora britànica Cambridge Analytica, empresa que ha estat acusada d'utilitzar milions d'usuaris de Facebook per influir en la victòria de Donald Trump el 2016. Durant tres dies es van atacar pàgines web de la Generalitat com la de participa2014.cat i que també va afectar al servei d'emergències mèdiques, al gestor de requeriments dels Mossos i al portal e-justicia, entre d'altres.