L'expresident de la Generalitat Artur Mas creu que les defenses de Laura Borràs i Jordi Pujol podrien defensar que els seus casos estan emmarcats en l'amnistia pactada entre el PSOE i les forces independentistes. "Les defenses de cadascun d’aquests casos, en la mesura que sigui evident que hi ha hagut un abús, per part de l’Estat, de poder i que tot això estava orientat a desgastar figures polítiques, hi ha camins per defensar que es puguin acollir a l'amnistia. Aquest camí crec que quedarà obert", ha dit Artur Mas en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Mas ha recordat que en lleis d'amnisties no s'hi poden afegir casos particulars, sinó que han de ser conceptes i períodes de temps.
La reacció de la judicatura i el seu cas al Tribunal de Comptes
De fet, el president ha explicat que la seva causa al Tribunal de Comptes per l'Acció Exterior de la Generalitat que comença aquest divendres, sí que entraria dins la llei d'amnistia. "L'amnistia no és cap perdó, sinó que ho és l'indult. El que diu l'amnistia és: hi ha unes lleis que no s’apliquen a un cas concret", ha dit el president Mas, qui avisa que la reacció de la dreta "serà molt dura". "Una part de la judicatura se sent atacada. Hi ha una lluita molt forta pel poder", avisa Mas, qui ha explicat que en les negociacions entre Junts i PSOE se li va fer una consulta inicial per donar una opinió.
L'exigència de Puigdemont
Precisament, sobre les negociacions, creu que el president Puigdemont ha estat "més exigent que intransigent" i ha elogiat el paper de Junts per Catalunya. "Intransigència hauria estat que jo defensés un referèndum sobre la independència i només parléssim d'això", ha subratllat Mas, qui creu que Puigdemont no s'ha instal·lat en el tot o res.
L'expresident ha justificat que no s'hagi incorporat el concepte de 'lawfare' a la norma perquè, segons creu, això "hauria evitat que la llei fos definitiva" perquè no hauria passat "el filtre" del TC. En qualsevol cas, ha recordat que a l'acord entre PSOE i Junts s'hi contempla que es constitueixi comissions d'investigació que, si conclouen que hi ha hagut casos de 'lawfare', obrin el camí per incloure-les a l'amnistia.
El futur de l'independentisme
Per a l'expresident, l'independentisme català té "un munt de feina per fer" si vol "ser creïble de debò". Segons diu, cal "un objectiu comú, un camí compartit, lideratges reconeguts que confiïn entre ells i una unitat d'acció que ha brillat per la seva absència". "Si es fa una lectura correcta i més a prop de terra i de la realitat, se sabrà recompondre", ha afirmat Mas, qui ha demanat aprofitar aquesta ocasió tenint en compte que el PSOE necessita els vots de Junts i ERC durant tota la legislatura.
Paral·lelismes amb Zapatero, el conflicte de fons i el pacte fiscal
El president Mas també ha reflexionat sobre la confiança entre els dos partits i ha comparat la situació amb l'inici de les negociacions de l'Estatut quan Zapatero era president del govern espanyol. "Això de la confiança és un concepte molt relatiu. Jo, amb Zapatero, vaig teixir un clima de confiança que després es va deteriorar", ha recordat el president, qui creu que "en el fons el problema és el mateix". "És com Catalunya pot aspirar a desenvolupar-se com a nació i que l'Estat no ho freni", ha subratllat Mas. De fet, també ha recordat la consulta del 9 de novembre, que es va fer perquè "durant les eleccions es van comprometre i perquè l'Estat també havia frenat qualsevol altra via de negociació".
"El pacte fiscal que vaig impulsar va ser per posar una sortida al precipici en què ens havia posat la sentència del Tribunal Constitucional el 2010. La meva proposta era que el Parlament tenia poders amplis per modificar els impostos a Catalunya; que la Generalitat pot tenir l’Agència Tributària de Catalunya; que el dèficit fiscal es redueix substancialment. El no va ser rotund", ha recordat el president, malgrat que l'aritmètica era una altra. "Vaig ser investit per l'abstenció del PSC, vaig aprovar els pressupostos amb l'abstenció del PP, i vaig acabar governant amb ERC. La política és la capacitat de poder pactar amb gent molt diferent. Junts està demostrant la capacitat de fer pactes molt polièdrics", ha dit Mas, qui creu que ERC acabarà sola la legislatura, mentre que a l'Ajuntament de Barcelona hi haurà "moviments".